Blog
wifi logo

Telefonum Wi-Fi'ye Bağlanmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?

İpuçları 24 Ekim 2018 13:00

İnternete wi-fi üzerinden bağlanamayıp 4G servislerine mahkum olmuşsanız. Faturanız bir hayli yüksek gelecek ve şarjınız daha hızlı bitecektir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için aşağıdaki blog yazısındaki adımları kullanabilirsiniz.

Günümüzde akıllı telefonların neredeyse her özelliği internet kullanarak çalışmaktadır. Telefonlar geliştikçe de internet kullanımı artmaktadır. Buna verilebilecek en büyük örnek fotoğraf veya video indirme ve yükleme olarak verilebilir; telefonların kameraları geliştikçe ve çözünürlük arttıkça bu dosyaların boyutları da artmaktadır ve bu indirme ve yükleme sırasında daha fazla internet kullanımına neden olur. Aynı artış işletim sistemi güncellemelerinde de izlenebilir, giderek boyutları artan bu dosyaları indirmek hücresel veri paketinizi kısa sürede bitirmenize ve telefon faturanızın artmasına veya internet kotanızı erken doldurmanıza neden olabilir. Bu nedenle kullanabildiğiniz anlarda Wi-Fi ağları üzerinden internete bağlanmanız önemlidir ve büyük güncellemeler indirirken zorunlu olabilir. Ancak bazı durumlarda telefonunuz Wi-Fi hatlarına bağlanmakta sıkıntı yaşayabilir, peki bu sorun nasıl çözülür?

Arızayı Tespit Etme

Öncelikle telefonunuzun uçak modunda olmadığından ve Wi-Fi’nin açık olduğundan emin olun ve bağlanmaya çalıştığınız hattın sinyal seviyesini kontrol edin, sinyal seviyesi düşük ise bağlanmanızı engelleyebilir ve modeme daha yakın bir noktadan bağlanmanız gerekebilir. Sinyal seviyesi yüksekken telefonunuz Wi-Fi ağına bağlanamıyorsa ilk yapmanız gereken arızanın telefonunuzda mı yoksa bağlanmaya çalıştığınız kablosuz ağ veya modemde mi olduğunu öğrenmektir. Bunun için öncelikle telefonunuzu ve ulaşabiliyorsanız modeminizi kapatıp açın ve tekrar bağlanmayı deneyin. Hala bağlanamıyorsanız başka bir ağa bağlanmaya çalışın, eğer başka ağlara bağlanabiliyorsanız arıza büyük ihtimalle modemdedir, bu sorunu servis sağlayıcınız veya modem teknik servisinden bilgi alarak çözebilirsiniz.

Eğer başka ağlara da bağlanamıyorsanız arızanın telefonunuzda olması ihtimali yüksektir. Mümkünse başka bir telefondan aynı ağa bağlanmaya çalışarak sorunun kendi telefonunuzda olup olmadığından emin olabilirsiniz. Ağlara bağlanamama sorunları bir takım ağ ayarlarından kaynaklanıyor olabilir.

Wi-Fi Bağlantı Hatası Çözüm Yolları

 iOS İşletim Sistemleri

Telefonun Ayarlar menüsünden Wi-Fi Ayarlarına girip bağlanmaya çalıştığınız ağın üstüne basılı tutarak veya ağ isminin sağ tarafındaki mavi ( i ) butonuna basarak bu ağın ayarlarına girin ve IP’yi Ayarla (Configure IP) ve DNS’i Ayarla (Configure DNS) seçeneklerinin otomatik ve Proxy’yi Ayarla seçeceğinin kapalı oldugundan emin olun.      “Bu Ağı Unut” (Forget This Network) seçeceğine tıklayın ve tekrar bağlanmayı deneyin.

Bağlantı sorunları devam ediyor ise yine aynı menüden ‘Tutulanı Yenile’ (Renew Lease) seçeceğine tıklayın ve tekrar bağlanmayı deneyin.

20181024124955_WifiSS.jpg

Yukarıdaki adımları takip etmenize rağmen hala Wi-Fi hattına bağlanamıyorsanız ağ ayarlarını sıfırlayıp fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekebilir, eğer ayarlarla ilgili bir sorun var ise bu ayarları sıfırlamak çoğu zaman bu sorunları çözecektir. Ağ ayarlarını Ayarlar > Genel > Sıfırla > Ağ Ayarlarını Sıfırla (Settings > General > Reset > Reset Network Settings) adımlarını takip ederek sıfırlayabilirsiniz. Ağ ayarlarını sıfırladıktan sonra bağlanmayı tekrar deneyin.

20181024125210_Wifiss2.jpg

Bağlantı sorunları devam ediyor ise telefonunuzun güncellenmiş olup olmadığını kontrol edin, bazı durumlarda eski sürümleri kullanmak modem gibi başka cihazlarla telefonunuzun iletişimini etkileyebilir. Bunu Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme  (Settings > General > Software Update) sayfasından kontrol edebilirsiniz.

20181024125312_wifiss3.jpg

Tüm bu adımlar sorununuzu çözmemiş ise telefonunuzun ağ alıcılarında fiziksel bi hasar meydana gelmiş olabilir, böyle bir durum olduğunu düşünüyorsanız telefonunuzun tetkik ve tamiri için teknik servisinize danışın.

 Android İşletim Sistemleri

Öncelikle telefonunuzun uçak modunda olmadığından ve Wi-Fi bağlantısının açık olduğundan emin olun. Daha sonra Ayarlar > Wi-Fi menüsünden bağlanmak istediğiniz hattın uzerine basılı tutun ve açılan küçük menüden ‘Ağı Unut’ seçeneğine basın ve tekrar bağlanmayı deneyin. Eğer şifreli bir hat ise tekrar şifre girmeniz gerekecektir.

20181024124639_androida%C4%9F%C4%B1unut.jpg

Bağlanmakta sıkıntı çekmeye devam ediyorsanız Ayarlar > Yedekle ve Sıfırla > Ağ Ayarlarını Sıfırla adımlarını takip ederek ağ ayarlarını fabrika çıkış ayarlarına döndürüp tekrar bağlanmayı deneyebilirsiniz.

20181024124339_androida%C4%9Fayarlar%C4%B1n%C4%B1s%C4%B1f%C4%B1rla.jpg

Bağlantı sağlanamamaya devam ediyorsa öncelikle telefonunuzun en güncel sürümü kullandığını kontrol edin ve varsa yeni güncellemeleri indirin. Sorununuz çözülmüyorsa telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeyi düşünebilirsiniz, ancak bu telefonunuzdaki kayıtlı her dosyayı silip ilk günkü haline çevirecektir, bu nedenle son çare olarak önerilir. Eğer bunu yapmayı planlıyorsanız telefondaki kayıtlı numaralar, fotoğraflar ve benzeri dosyaları kaybetmemek adına bilgisayarınıza kopyalayınız. Ayarlar > Yedekle ve Sıfırla > Fabrika Ayarlarına Dön adımları ile telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

20181024124812_androidfabrikaayarlar%C4%B1nas%C4%B1f%C4%B1rla.jpg

Format veya ‘Hard Reset’ de denilen bu işlemle ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz. Eğer sorunlarınız çözülmüyorsa olası hasar tespit ve tamiri için teknik servisinize ulaşınız.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712