Blog
iPhone XS vs Note 9

Apple iPhone XS Max ile Samsung Galaxy Note 9 Karşılaştırması

Yeni Ürünler 05 Ekim 2018 15:30

Premium akıllı telefonların savaşında iPhone XS Max ve Samsung Galaxy Note 9 karşılaştırmasını okumadan yeni telefonunuza karar vermeyin.

Apple geçtiğimiz günlerde yeni telefon modelleri iPhone XR, XS ve XS Max’i duyurdu. Akıllı telefonunu yenilemek isteyenler için özellikle iPhone XS Max her ne kadar çekici olsa da; diğer taraftan Samsung’un yeni modellerinden Note 9 da kafaları karıştırıyor.
Piyasadaki en iyi ekran boyutuna sahip olan iki cihaz da hemen hemen aynı özellikleri taşısa da bazı farklılıklar kullanıcı tercihine göre önemli olabiliyor. Eğer siz de bir karar verme aşamasındaysanız, iki markanın telefonlarını kıyasladığımız bu yazıyı okumadan geçmeyin.

20181005150035_aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS83L0IvNzk5ODk1L29yaWdpbmFsL2lQaG9uZTEwc21heC12cy1TYW1zdW5nR2FsYXh5Tm90ZTktRmFjZW9mZi0wMDIuanBn1.jpg

Tasarım

Yüzeysel olarak baktığımızda iPhone XS Max, iPhone X’in gerçekten büyük bir versiyonu diyebiliriz. Galaxy Note 9’un 201 gramına da karşılık 208 gramlık bir ağırlığa sahip. Yine de Note’un 8.8 mm kalınlığına kıyasla 7.7 mmile iPhone XS Max biraz daha ince.

Her iki telefon da IP68 sınıfı, yani 2 metre derinliğindeki suda 30 dakika kadar dayanabilirler. Fakat Note 9’un kulaklık jakının olması bu konuda dikkat gerektiriyor.

iPhone XS Max’in yeniliklerinden biri Apple’ın akıllı telefonlar arasında en dayanıklısı olarak duyurduğu yeniden şekillendirilmiş ön cam ve arka yüzey. Ayrıca renk uyumlu paslanmaz çelik kenarı ile oldukça şık görünen altın rengi bir seçeneği de var.

Eğer ekrandaki çentikleri pek sevmiyorsanız, Samsung Galaxy Note 9 büyük ekranı ile sizi tatmin edecektir. Genel görünüm olarak Note 8’e benzese de arka kısım eskisinden daha az kavisli ve kenarlarda elmas kesimli alüminyuma sahip. Ayrıca Note 9’un arkasında bir parmak izi sensörüne sahip olması iPhone XS Max’in daha temiz estetiği ile kıyaslandığında göze çarpan bir detay.

Samsung Galaxy Note 9 lavanta moru ve okyanus mavisi gibi göz alıcı renk seçeneklerine sahip olsa da, Apple’ın amiral gemisi iPhone XS Max’in premium görünümüne ulaşamıyor.

Görüntü

Bu bir fark değil fakat iPhone XS Max, Note 9’un 6.4 inç’I ile kıyaslandığında 6.5 inç OLED ekran ile biraz daha büyük. Ancak Samsung’un telefonundaki panel iPhone’un 2688x1242 pikseline göre 2960x1440 piksel ile daha yüksek bir çözünürlüğe sahip.

İki telefonun ekranları da aynı derecede parlak. Fakat kontrol merkezini kullanarak iPhone XS Max’in en yüksek parlaklığını manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Note 9’da ise en yüksek parlaklık için açık havada güneş ışığının altında olmanız gerekir.

Bu arada Note 9’un ekranı üzerinde daha fazla kontrol sağlamanıza yarayan 4 mod (Adaptif Ekran, AMOLED Sinema, AMOLED Fotoğraf ve Temel Mod) ile ekranı isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.

Performans

Bazı platformlar tarafından yapılan ve sonuçları yayınlanan performans testlerini incelediğimizde iki telefonun da oldukça iddialı olduğunu söyleyebiliriz. iPhone X2’deki A11 bionic işlemci piyasadaki telefonlar arasındaki en hızlı çipti. 7 nanometre ile A12 bionic işlemci ise Apple’ın 845 modeline olan üstünlüğünü artırdı.

20181005150803_2.jpeg

Tom’s Guide tarafından yapılan Geekbech 4 genel performans testinde iPhone XS Max 11,515 puan alarak, Note 9’un 8,876’lık skorunu epey geçmiş görünüyor. Ayrıca 2 dakikalık 4K bir videonun 1080p’ye dönüştürüldüğü gerçek bir testte de Apple’ın telefonunun Samsung’u geçtiği belirtiliyor.

Note 9’un XS Max’ten daha iyi bir skor elde ettiği test ise 3DMark Slingshot Extreme grafik test. Bu testte Note 9, XS Max’in 4,339’luk skoruna karşılık 4,639 skor elde ediyor.

Kamera

20181005151413_1.jpeg

IPhone XS Max’in kamerası daha fazla renk derinliği sunan daha büyük piksellere sahip yeni bir sensörden yararlanıyor ve böylece %50’ye varan oranda daha fazla ışık toplama kapasitesine sahip oluyor. Otomatik odaklanma, iki kat daha hızlı olma vaadi veriyor ve gölgelerde de daha başarılı olması için Akıllı HDR var.

 

Note 9’un kamerası da oldukça müthiş. XS Max’in f/1.8 diyafram açıklığına karşı Note 9’un sadece f/1.5 diyafram açıklığı bulunuyor. Fakat Note 9, daha parlak koşullarda daha iyi sonuçlar elde etmek için otomatik olarak f/2.4’e geçen bir çift diyafram açıklığı özelliği de sunuyor. Yine de yapılan karşılaştırmalarda özellikle gölgelerdeki detaylar daha net görüldüğü için XS Max’in kamerasının öne çıktığını söyleyebiliriz.

Ek Özellikler

Galaxy Note 9’un geliştirilmiş S Pen’i de dahil olmak üzere birkaç etkileyici ek özelliği var. Not almak ve çizim yapmak için kullanılan bu kalemi artık telefonun uzaktan kumandası olarak da kullanabilirsiniz. Çünkü artık dahili Bluetooth bağlantısı bulunuyor. Örneğin kalemdeki düğme ile selfie çekebilir ya da müzik parçalarını değiştirebilirsiniz.

20181005151101_samsung-galaxy-note-9-review-4_0.jpg

iPhone XS Max posta ve takvim gibi belirli uygulamalarda çift bölmeli bir görünüm sunarken, Galaxy Note 9 sadece iki ayrı uygulamayı yan yana çalıştırmanıza olanak veriyor.

Bir diğer önemli özellik ise Note 9’u daha büyük bir monitöre taktığınızda mini PC olarak kullanmanıza imkan veren Samsung DeX. Tek ihtiyacınız olan bir USB-C-HDMI adaptor ve bir kablo. Artık pahalı bir iskeleye ihtiyacınız yok. Ayrıca sadece Note 9’da microSD kart yuvası üzerinden genişletilebilir depolama alanı var.

Face ID’ye ek olarak Apple’ın True Depth kamerası ifadelerinizi birkaç animasyonlu avatara dönüştürerek Animoji ve Memojiyi oluşturur. Buna karşılık Note 9’daki benzer AR Emoji özelliği çok doğal görünmüyor.

Gezginler ve iki ayrı telefon numarası kullanmak isteyenler için kullanışlı olan iPhone XS Max artık çift SIM kart kullanabilme imkanı da sunuyor. Fakat ek özelliklerin tümüne baktığımızda Samsung Galaxy Note 9’un daha önde geldiğini söyleyebiliriz.

Güvenlik

IPhone XS Max’in Face ID sağlayan True Depth ön kamerası sayesinde telefonunuzun kilidini kolayca açabilirsiniz. Bu özellik XS Max’te iPhone X’ten daha hızlı. Note 9’un da yüz kilidi bulunuyor fakat Face ID kadar güvenli değil. Örneğin mobil ödeme işlemleri için bu özelliği kullanamazsınız. Buna karşılık parmak izi için Note 9’un arkasındaki sensörü her zaman kullanabilirsiniz.

Pil Ömrü ve Şarj

Note 9 bir telefonda bulabileceğiniz en büyüklerden biri olan 4000 mAH’lık bir pile sahip. Ortalama bir akıllı telefonun 150 derecelik ekran parlaklığında kesintisiz internette gezinildiğinde 9 saat 48 dakika süren pil ömrü, Note 9’da 11 saat 16 dakikaya kadar çıkabiliyor.

Apple’ın yeni iPhone’u XS Max, 3179 mAH batarya ile çalışıyor. Yukarıda belirttiğimiz koşullarda da 10 saat 38 dakikalık bir çalışma süresi olduğu belirtiliyor. Akıllı telefon ortalamasının üzerinde olsa da Note 9’u geçememiş görünüyor.

Note 9 kutuda hızlı bir USB-C şarj cihazı ile birlikte geliyor. XS Max için ise hızlı USB-C şarj için kutudan çıkan yerine yeni bir şarj cihazı almanız gerekiyor.

Fiyat ve Değer

Sayılarla konuşacak olursak Note 9 iki nedenden ötürü XS Max’ten daha iyi bir değer vaat ediyor: 1) Başlangıç satış fiyatı olarak 999 dolara piyasaya sunuluyor, yani 1099 dolar olan XS Max’ten 100 dolar daha düşük. 2) Düşük fiyatına rağmen daha büyük bir depolama alanı sunuyor (128GB vs 64 GB).

Galaxy Note 9 ile iPhone XS Max arasındaki bu fiyat aralığı 512 GB’a çıkarken 200 dolara kadar büyüyebiliyor. Ayrıca Note 9 kullanıcılarına genişletilebilir bir depolama alanı sunuyor.

Sonuç olarak iki dev markanın amiral gemilerini kıyasladığımızda arada çok büyük fark olmamasına rağmen, kullanıcı açısından bazı ihtiyaçların tercihleri değiştireceğini söyleyebiliriz. Performans, kamera ve güvenlik gibi özelliklerde XS Max öne çıkarken; ek özellikler, pil ömrü ve fiyat gibi konularda ise Galaxy Note 9 kulanıcılarını tatmin edecek gibi görünüyor.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712