Blog
Apple iPhone iPad format

iPhone ve iPad’lere Format Atma Rehberi

iOS 04 Temmuz 2018 12:00

iPhone ya da iPad’inizdeki format atmayı düşünüyorsanız, öncesinde uygulamanız gereken bazı adımlar vardır. Aksi halde bilgilerinizi geri dönülemez bir şekilde kaybedebilirsiniz.

Modern elektronik cihazlar çocukluğumuzda tanıdığımız masa üstü eski bilgisayarlara nazaran daha karmaşıktır ve birtakım detaylı bilgileri öğrenmeyi gerektirir. Örneğin iPhone ya da iPad’iniz ile birtakım sorunlar yaşıyorsanız, format atmak etkili bir çözüm olabilir. Fakat cihazınızı satmaya karar verdiyseniz ya da birine verecekseniz, bilgilerinizin tamamıyla silindiğinden emin olmalısınız. Aksi halde cihazınızı alan kötü niyetli bir kişi tüm sosyal media profillerinize, finansal bilgilerinize, hatta kişisel bilgilerinize ve fotoğraflarınıza ulaşabilir; böylece özel anlarınıza göz atabilir veya kimliğinizi çalabilir.

Cihazınıza format atmak için başkasına vermek ya da satmak dışında da belirli sebepleriniz olabilir. Örneğin telefonunuz takılmış, hata veriyor ya da artık çok yavaşlamış olabilir. Böyle bir durumda format atmadan önce telefonunuzun yedeklendiğinden ve bilgilerinizi tekrar geri yükleyebileceğinizden emin olmalısınız. Bir diğer seçenek olarak format atmak yerine depolama alanını boşaltmak da sorununuzu çözebilir.

Aşağıda iOS cihazlara format atmanın en doğru yöntemini adım adım öğrenebilirsiniz.

iPhone’u iCloud Veya iTunes Ile Yedekleme

iPhone ya da iPad’e format atmak, sıfırlamak ya da resetlemek için yapmanız gereken ilk şey her zaman yedeğini almak olmalıdır. Bazen sıfırlamak ve bilgileri silmek, cihazların bir döngüde takılmasına neden olan sorunları giderebilir. Eğer tanımlayamadığınız bir sorun ile uğraşıyor ve cihazınızı kullanamıyorsanız, fabrika ayarlarına döndürmeden önce kapatıp açmayı denemenizde fayda var. Böylece veri kaybetme riskini en aza indirmiş olursunuz.

iOS cihazınızı yedeklemek için iCloud ya da iTunes’u kullanabilirsiniz. iCloud için Ayarlar > iCloud > Yedekleme adımlarını izleyin ve yedekleme özelliğinin etkinleştirildiğinden emin olun. En son yedeklemenin ne zaman yapıldığını görmek için “Şimdi Yedekle” seçeneğinin altındaki tarih ve saate bakın. Yedekleme yapmadıysanız “Şimdi Yedekle”ye dokunarak talimatları izleyebilirsiniz

20180720155659_icloudyedekleme.jpg.

iPhone veya iPad’inizi yedeklemek için iTunes’u kullanmak istiyorsanız, cihazın şarj kablosunu kullanarak  bilgisayarınıza bağlamanız gerekir. Ardından Play butonunun altında, iTunes’un sol üst köşesindeki iPhone / iPad simgesini tıklayabilirsiniz.

iPad ya da iPhone’a Format Atma

iPad ya da iPhone’unuzu yedeklediğinizden emin olduktan sonra format atmaya hazırsınız. Bu işlem cihazınızdaki verileri silecektir, bu nedenle önceden yedekleme yapmak değerli bilgileri kaybetmemek adına çok önemli.

Yedeklediğinize güvenerek bilgileri el ile silmek gibi bir hataya düşmeyin. Çünkü kişilerinizi, takvimlerinizi, hatırlatıcılarınızı, belgelerinizi, fotoğraflarınızı veya diğer verilerinizi format atmadan kendiniz silerseniz; aynı zamanda iCloud sunucularından ve iCloud ile oturum açtığınız cihazlardan da silinecektir.

Aşağıdaki adımları izleyerek güvenli bir şekilde iOS cihazınıza format atabilirsiniz:

  1. iPhone’nuzu başka bir Apple cihazla eşleştirdiyseniz (örneğin Apple Watch), öncelikle bu eşleşmeyi kaldırın.
  2. iCloud, iTunes ve AppStore’dan çıkış yapın:
  • iOS 10.3 veya daha yenisini kullanıyorsanız, Ayarlar > [adınız] öğesine dokunun. Aşağı kaydırın ve Çıkış’a (Sign Out) dokunun. Apple ID şifrenizi girin ve Kapat’a dokunun.
  • iOS 10.2 veya daha eski bir sürümü kullanıyorsanız, Ayarlar > iCloud > Çıkış Yap’a dokunun ve tekrar Çıkış’a dokunun, cihazınızı seçerek Sil’e dokunun. Ardından Ayarlar > iTunes & AppStore > Apple ID > Sign Out adımları ile çıkış yapın.

Cihazınızı sıfırlamak için Ayarlar > Genel > Reset adımlarının ardından “Tüm İçerik ve Ayarları Sil” seçeneğine tıklayın. Eğer daha önceden bir parola ayarladıysanız bu aşamada onu girmeniz gerekir. iPhone’u (ya da iPad’i) kırmızı şekilde gösteren bir pop-up açılır. Onayladığınız takdirde depolama alanındaki tüm bilgiler silinir ve cihazı ilk kullandığınızda gördüğünüz başlangıç kurulum ekranına dönersiniz.

20180720154920_i%C3%A7eriksilme.jpg

iPhone ya da iPad’inizi ayrıca iTunes üzerinden de tamamen sıfırlayabilirsiniz. Burada işlemi tamamladıktan sonra ekranda “iPhone’u Geri Yükle” butonunu görmelisiniz.

Alan Kazanmak Için Uygulama Ve Dosyaları Silme

Format atmak yerine depolama alanını biraz rahatlatmak için temizlemek de sorun çözen bir yöntem olarak tercih edilebilir. Telefonunuzda en çok yer kaplayan suçlular tespit etmek için Ayarlar > Genel > Depolama ve iCloud Kullanımı adımlarını izleyin. Ardından Depolama bölümü altındaki “Depolamayı Yönet” seçeneğine tıklayın. iOS önce ne kadar alan kullandığınızı gösterir ve ardından fazla yer kaplayan uygulamaları listeler. Artık kullanmadığınız uygulamaları silmek için bu listeden seçim yapabilirsiniz. Uygulamayı Sil seçeneğini tıklayın ve onaylayın.

20180720155512_alana%C3%A7ma.jpg

Alternatif olarak ana ekrandayken herhangi bir uygulama simgesine dokunarak basılı tutabilirsiniz, ardından uygulamayı silmek için sol üst kısımdaki X işaretine dokunun. Eğer X işareti yoksa o uygulamayı silemeyeceğiniz anlamına gelir.

Bu listelerin uygulamaların yanısıra ilişkili dosyaları ve verileri de içerdiğini unutmayın. Bu nedenle Fotoğraflar ve Müzik gibi simgelerin en üstte sıralanması muhtemeldir. Bunlar gibi Apple’ın önceden yüklediği silinmeyen uygulamaları da silmek yerine, temizleyerek eski verilerinizden kurtulmayı deneyebilirsiniz.

iPhone’u Yedeklemeden Format Attıysanız Ne Yapmalısınız?

iPhone ya da iPad’inizi yedeklemediyseniz ya da yedeklendiğinden emin değilseniz, endişelenmeyin. Farkında olmadığınız bir yedeklemenin yapılmış olması büyük bir olasılıktır.

Ücretsiz olarak 5 GB’a kadar alan sunan iCloud’da yedeğinizin olup olmadığını öğrenmek için Ayarlar > iCloud’a giderek Depolama seçeneğine tıklayın. Depolama Alanı seçeneğinin çıkması için birkaç saniye bekleyin ve buraya tıklayın. Burada iOS cihazlarınız için çeşitli yedekleri göreceksiniz.

Bu uygulamalardan bazılarının yedeklenmesine gerek olmadığını ya da bunları zaten App Store’dan indirebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak buradaki verileri bazı uygulamalardaki bilgilerinizi, örneğin oyunlardaki kaydedilmiş verilerinizi de içerdiğini unutmamalısınız.

iPhone’unuzun en son ne zaman yedeklendiğini görmek için Ayarlar > iCloud > Yedekleme adımlarını izleyerek, karşınıza çıkan ekrandaki tarih ve saate bakabilirsiniz. Muhtemelen telefonunuz en son şarj edildiğinde ve Wi-Fi erişimi olduğunda otomatik olarak yedeklenmiştir.

Bu şekilde yedekleme yapılmadığını fark ederseniz, yine Ayarlar > iCloud > Yedekleme adımlarından iCloud Yedekleme’yi açmanızı öneririz. Bu, yedekleme yapmanın en Pratik yoludur ve telefonunuzdaki bilgilerin her zaman kurtarıcısı olacaktır. Ayrıca nerede olursanız olun, bilgilere ulaşmak için tek ihtiyacınız bir internet bağlantısıdır.

Format Atılan iPhone’dan Bilgi Kurtarma

Eğer bir yedeğiniz yoksa, format attıktan sonra bilgilerinizi geri yükleyemeyebilirsiniz. Normalde bir iOS cihazındaki veriler otomatik olarak şifrelenir ve cihaza format atılması şifreleme anahtarını yok eder. Böylece tamamen silindiğinde ve bir desteğe erişim olmadan sıfırlandığında, herhangi bir şeyi geri almak imkansız hale gelir.

Eğer telefonunuza format attıysanız ve yedeğiniz yoksa, Apple’dan uzman kişilerle görüşebilirsiniz. Bunu format atma sonucunda kaybettiğiniz veriler ile alakalı olarak öneriyoruz. Fakat veri bozulması, cihaz arızası ve benzeri durumlarda da uzmanlarla iletişime geçebilirsiniz.

iPhone’a Yedeklemeyi Geri Yükleme
Kulanmaya devam etmek istediğiniz iPhone ya da iPad’inize format attıysanız, sonrasında önemli bilgileri telefonunuza geri yükleyebilirsiniz. Bunun için iki yöntem bulunuyor:

iCloud yedeklemesi ile geri yükleme

Fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi tamamlandığında iPhone’nunuzun kurulumuna baştan başlamanız gerekir:

  • iPhone’u başlatın ve WiFi şifresi de dahil olmak üzere “iPhone Kur” komutuna kadar istenen bilgileri girin.
  • Ardından size 3 seçenek sunulacak; Yeni iPhone Olarak Kur, iCloud Backup’tan Geri Yükle veya iTunes Yedeklemesinden Geri Yükle. Burada iCloud seçeneğini seçin ve iCloud hesap bilgilerinizi girin.
  • Şartları kabul ettikten sonra telefonunuz tüm verilerinizi geri yüklemeye başlayacaktır.
  • Yedek bilgileriniz çok büyükse ya da internet bağlantınız yavaşsa, bu biraz zaman alabilir. Bu yüzden aceleniz varsa bunu denemeyin. Yükleme tamamlandığında iPhone’nunuz yeniden başlatılacak ve daha sonra tüm uygulamalarınızı indirmek için daha büyük bir işleme geçiş yapacaktır.

iTunes yedeklemesi ile geri yükleme

Telefonunuza format attıktantan sonra iTunes üzerinden de geri yükleme yapabilirsiniz. Bunun için:

  • iCloud bölümünde belirttiğimiz yönergelerde olduğu gibi “iPhone’u Kur” ekranına kadar adımları izleyin ve ardından “iTunes’tan Geri Yükle”yi seçin.
  • iTunes’a bağlanmanız istenecektir. Bağlantıyı kurduktan sonra, ,Tunes’ta yedeklemeti geri yükleme seçeneği sunan bir ekran göreceksiniz. Devam’a tıklayın, böylece telefonunuz geri yüklenirken tomatik olarak ayarlanacaktır.

Tüm bu işlemleri tamamladığınızda yeni ve temizlenmiş birsiseme sahip olacaksınız. Umarız daha önce karşılaştığınız bir sorun varsa böylece çözülmüş olur.

iPhone’a Format Atmak Güvenlik İçin Yeterli Mi?
iOS işletim sistemine sahip cihazlara format atmak bildiğiniz gibi çok kolay ve zahmetsizdir. Fakat “Android Telefonlara Neden ve Nasıl Format Atılır?” başlıklı yazımızda da anlattığımız gibi format atmak, bilgilerinize bir başkasının ulaşmasını engellemek için yeterli değil. Telefonunuzun bir sonraki sahibi sizin iCloud ya da iTunes şifrelerinizi öğrenirse, bilgilerinizi yedekten tekrar yükleyebilir.

Format atma adımları tamamlanmadıysa ya da tamamlandığından emin değilseniz ve artık cihazınız sizde değilse; iCloud hesabınıza girin ya da iPhone’umu Bul uygulamasında oturum açın. Ardından cihazınızı seçin ve “Sil” seçeneğine tıklayın. Cihaz silindikten sonra “Hesabı Kaldır”ı tıklayın. Bu yöntem aynı zamanda “iPhone’um kayboldu, ne yapmalıyım?” sorununa da alternatif bir çözüm yoludur.

Bu adımları uygulayamadıysanız bir diğer çözüm yolu Apple ID şifrenizi değiştirmek olabilir. Unutmayın ki bu yöntem cihazda bulunan kişisel bilgilerinizi silmez, ancak yeni kullanıcının bilgilerinize iCloud üzerinden ulaşmasını engelleyebilir.

Eğer Apple olmayan bir telefona geçiyorsanız, iMessage kaydınızı da kaldırmanızı tavsiye ederiz. ApplePay kullanıyorsanız, kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi iCloud’dan silebilirsiniz. ApplePay’I silmek için Ayarlar’dan ilgili cihazı seçin ve ApplePay’I Kaldır’I tıklayın.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712