Blog
Getcontact nasıl silinir?

Bilinçsizce rehberimizi paylaştığımız GetContact uygulamasının tehlikeleri nedir?

Duyurular 07 Nisan 2018 15:15

Başka insanların telefon rehberlerinde ne şekilde kaydedildiğimizi öğrenmeyi sağlayan GetContact uygulaması güvenli mi?

Başkalarının telefon rehberlerinde nasıl kaydedildiğinizi gösteren bir mobil uygulama olan GetContact‘ı indirip rehber erişimine izin verdiğinizde siz de rehberinizle birlikte aynı havuza dahil oluyorsunuz. Adı geçen havuza dahil olduğunuz zaman numaranızı uygulama içinde aratabiliyorsunuz ve rehberinizde aynı uygulamayı indiren kişilerin sizi nasıl kaydettiğini görebiliyorsunuz. Ancak hangi kullanıcının sizi ne şekilde kaydettiğini değil, sadece kaydedildiğiniz isim şeklini görebiliyorsunuz. Başka insanların rehberinde kendinizin nasıl kayıtlı olduğunu öğrenme fikri oldukça merak uyandırıcı olsa da bunu gerçekleştirirken kaybettiğiniz veri güvenliği ve veri gizliliği kavramı da oldukça dikkate değer bir durum.

20180407153726_getcontactil%C3%BCstrasyon.jpg
Bu uygulama ile telefonunun rehberine erişim imkanı veren milyonlarca kullanıcı ilk olarak cep telefonu numarası ve kayıtlı tüm rehberi gibi önemli bir veriyi bilinmeyen bir kuruma adeta altın tepside hediye ediyor. Bu bilgilerin daha sonra nerelerde kullanılacağı veya kimlere satılacağı tamamen soru işaretleriyle dolu.

Son zamanlarda halk arasında hızla yayılan bu uygulama o kadar yoğun ilgi gördü ki, Instagram'da herkes kendi adının başka rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunu paylaşmaya başladı.

 

Peki Getcontact kapatıldı mı? Uygulama neden her yerden kaldırıldı?

Getcontact bir süredir App Store ve Google Play üzerinden ulaşılmaz durumda. Bütün platformlarda uygulamanın erişime kapatıldığı gerçeği ortada. Peki uygulama neden yayından kaldırıldı? Bunu anlamak için uygulamanın yayından kaldırılmasına kadar olan süreci değerlendirmek gerekiyor. Kullanıcıların izin vererek tüm rehberini paylaşması ile potansiyel tehdidin boyutunu kavrayan Getcontact gibi uygulamalara birçok uygulama gibi ülkemizde de yasak getirildi. Bu nedenle App Store veya Google Play ‘de Getcontact'a ulaşabilmek artık imkansız; Ancak çeşitli yurt dışında online platform hesaplarına erişimi olanların hala uygulamayı indirmesi mümkün, ancak uygulamanın güvenliğinin tartışmalı olması sebebiyle erişebilseniz bile bunu tavsiye etmiyoruz.

Getcontact ile rehberini paylaşanlar kadar paylaşmayanlar da telefon bilgisini paylaştığından ötürü tehdit altında sayılıyor. Konuyla ilgili Türkiye BTK Başkanı Ömer Faruk Sayan da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu uygulamanın güvenli olmadığını kamuoyu ile paylaştı. Yoğun şikayetler üzerine erişimi engellenen GetContact uygulaması içerisinde kısa sürede 5 milyarı aşkın sorgulama yapıldı.

20180407154125_getcontactt%C3%BCrk%C3%A7e.jpg

“TÜM ŞAHSİ BİLGİLERİMİZ TEHLİKEDE OLABİLİR”

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe ‘de tıpkı BTK Başkanı gibi bu popüler uygulamanın kullanıcıların numarasını ve rehberinde ki tüm isimleri bir havuzda topladığını belirtti. 

Uygulamanın bir kopyalama sistemi olması sebebiyle kişinin numarası ve bilgilerini diğer kişilerle paylaştığına dair dikkat çeken Aktepe, şöyle devam etti: 

"Uygulama bu noktada, özel hayatın gizliliği bakımından sıkıntılar doğuruyor. Buradan numaranızı ve bilgilerinizi silebilmek için sisteme eklenen unlist (listeden çıkarma) özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için de öncelikle uygulamadan hesabınızı silmeniz gerekiyor. GetContact uygulamasını indirerek telefonunuza erişim hakkı vermiş oluyorsunuz. Tüm verileriniz alınıyor. Cep telefonunuza giriş hakkı verdiğiniz için tüm kişisel bilgileriniz de ele geçiriliyor." 

Islak imza ya da elektronik imzayla kullanıcıların rızasının alınmadığına işaret ederek, "Biz bu tür yazılımları, tüm bilgilerinizi toplayarak casusluk yapmayı amaçlayan ve insanların davranışlarını ortaya çıkaran bir kötücül yazılım olarak tanımlıyoruz" diyen Aktepe; Söz konusu yazılımların davranış şekillerini etkilediğini anlatarak, bunun amacının siber saldırılarda kullanılacak istihbaratı toplamak olduğunu kamuoyuna dile getirdi.


BİLGİLERİN NASIL KULLANILDIĞI BİLİNMİYOR 

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan ise; GetContact, CIA, True Caller gibi mobil uygulamaların, tanınmayan numaraların kimlere ait olduğunu, rehberde nasıl kaydedildiklerini ve arama engelleme gibi veriler sunduğunu söyledi. Uygulamayı indirip rehbere erişim izni verildiğinde bu programı kullananların, kişilerin rehberlerine erişebildiğini vurgulayan Ercan, şunları belirtti: 

"Kullanıcıların sisteme verdikleri bilgilerin kimlerle paylaşıldığı ve ne şekilde kullanıldığının bilinmemesi ciddi tehlike arz ediyor. Bu uygulamaları indirirken rehbere ve kişisel verilere ulaşım izni istiyor. İşte tam da burada tehlike başlıyor. Ayrıca kullanıcının kendi numarası da sisteme otomatik kopyalanıyor. Havuzda toplanan numaralar ve isimler, sorgulama yapan diğer kişilerle paylaşılıyor." 
Ercan, rehbere erişim imkânı sağlayan bu uygulamaların ileride ciddi güvenlik açıklarına neden olabileceğini belirterek, "Sizlerden aldıkları bu bilgileri reklam ve algı yönetimi için uygulamalar vasıtasıyla kullanmış oluyorlar. Bu ve benzeri tüm uygulamalara dikkatli yaklaşmak ve erişim izni vermemek gerekiyor" diye konuştu.

20180407154255_getcontact3.jpg

GetContact uygulamasından hesabımı nasıl silerim?

Oldukça basit sayılabilecek olan numara silme işlemi için sisteme eklenen Unlist özelliğini kullanıyoruz. Bunun için ilk olarak uygulama içerisinden hesabınızı silmeniz gerekiyor.

1. Uygulama içerisinden “ayarlar” bölümüne girin.

2. “GetContact Hakkında” seçeneğine giriş gerçekleştirin.

3. “Hesap Ayarları” bölümüne giriş yapın.

4. “Hesabı Sil” seçeneğini seçin.

Bu basit işlemden sonra GetContact hesabınızı tamamen silmeyi başardınız. Ancak telefon numaranız hala sistemde yer almaya devam ediyor. Numaranızı tamamen GetContact rehberinden silmek için Unlist özelliğini kullanıyoruz.

1. “GetContact Unlist” sayfasını buraya tıklayarak açın.

2. Açılan sayfada ilgili boşluğa cep telefonu numaranızı yazın.

3. “Unlist” butonuna basarak işlemi tamamlayın.

Bu basit adımlarla cep telefonu numaranızı GetContact uygulaması rehberden silme işleminizi anında başarabilirsiniz. GetContact numara silme işlemi bu adımları uyguladıktan sonraki 24 saatlik süreç içerisinde tamamen gerçekleşecektir.

                                 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712