Blog
Android hızlandırma

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Duyurular 17 Nisan 2018 10:45

Telefonun modeli ya da işletim sistemi ne olursa olsun yavaşlama sorunu kaçınılmazdır. iPhone’un son modelini de kullansanız, Samsung S9 Plus da alsanız telefonunuz birkaç ay sonra az da olsa yavaşlayacaktır. Neyse ki bunun için birtakım çözümler var.

Akıllı telefon kullanıcılarının yaygın olarak yaşadığı sorunlardan biri telefonunun zamanla yavaşlamasıdır. Telefonun modeli ya da işletim sistemi ne olursa olsun yavaşlama sorunu kaçınılmazdır. iPhone’un son modelini de kullansanız, Samsung S9 Plus da alsanız telefonunuz birkaç ay sonra az da olsa yavaşlayacaktır. Neyse ki bunun için birtakım çözümler bulunuyor.

Aşağıda sıralayacağımız yöntemleri Android işletim sistemi kullanan bir telefonu hızlandırmak için kolayca uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin bazıları aynı zamanda telefonunuzun şarjından ver internet verilerinden tasarruf etmenizi de sağlayacaktır.

Android telefonunuzu nasıl hızlandırabilirsiniz?

Uygulama önbelleğini temizleyin.

Önbellek verileri aslında cihazınızı hızlandırmak için vardır. Telefonunuz bazı verileri kaydederek sistemden yükleme sürelerini kısaltabilir. Örneğin bir web sitesine veya uygulamaya her girdiğinizde, cihaz tüm verileri tekrar tekrar internetten indirmek yerine önceden indirilen verileri kullanır. Böylece web sayfaları daha hızlı yüklenir, uygulamalar daha hızlı işlem yapar.

Burada sorun akıllı telefonunuzun biriktirdiği önbellek verilerinin zaman içinde dahili depolama alanının büyük kısmını doldurması ve telefonu yavaşlatmasıdır. Aylar önce ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin verilerine artık ihtiyacınız olmayabilir. Bu nedenle zaman zaman bu verileri temizlemeniz, telefonun ağırlaşmasını engelleyecektir.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Hafıza bölümüne girin.
  • “Önbelleklenen Veriler” kısmına dokunun.
  • Silme işlemini onaylayın.

Telefonunuza depolama alanını açın.

Android’i nasıl hızlandıracağınızı düşünüyorsanız, depolama alanına göz atmanız gerekiyor. Araştırmalara göre çoğu akıllı telefon kullanıcısı müzik kütüphanesinin tamamını cihazında tutuyor. Telefonunuza çalışması için boş alan gerekiyor. Dolayısıyla müzik, fotoğraf ve video dosyalarıyla tüm hafızayı doldurmadığınızdan emin olun.

Düzenli aralıklarla dosyalarınızı temizleyerek depolama için ek alan açabilir ve telefonunuzu rahatlatabilirsiniz.

 

Nasıl yapılır?

  • Dosyalarım menüsüne girdiğinizde müzik, video, fotoğraf gibi dosyaların toplamda ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz.
  • Buradan eski dosyalarınızı bilgisayarınıza aktararak silebilir ve kalan dosyaların ne kadar yer kapladığını kontrol edebilirsiniz.

Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın.

Öncelikle telefonda tutmak istediğiniz ya da sıklıkla kullandığınız uygulamaların hangileri olduğuna karar vermelisiniz. RAM’inize aşırı yüklenebilecek ve sistemin hızını etkileyebilecek birçok uygulama bulunuyor. Siz uygulamayı o an için kullanmıyor olsanız da birçoğu arka planda çalışmaya devam ediyor. Hatta bu uygulamaların bazılarını artık kullanmıyor ya da indirdikten sonra hiç kullanmamış olabilirsiniz. O halde silmenin vakti gelmiş demektir.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne girin.
  • Burada telefonunuzdaki tüm uygulamaları görebilir ve kullanmadıklarınızı silebilirsiniz.

20180418132615_Depolamaalan%C4%B1a%C3%A7ma.jpg

Widget kullanmayın.

Widget’ler istediğiniz bilgiye hızlıca göz atabilmeniz için harika özellikler, fakat maalesef cihazınızı yavaşlatırlar. Bu bilgi pencereleri güncel kalmak için sürekli veri çeker, bu nedenle RAM’i sürekli meşgul edeceklerdir. Sadece hızı değil aynı zamanda pil ömrünüzü ve internet paketinizi etkiler. Bu nedenle sizin için çok önemli olmayan widget’ları kaldırmanızda fayda var.

Nasıl yapılır?

  • Widget’ın üzerine dokunarak basılı tutun.
  • Ekranın üst tarafında çıkan çöp kutusu simgesine sürükleyerek kaldırın.

Hazır ekrandaki Widget’lardan bahsetmişken, telefonunuzun ekranını temiz tutmanızın da hıza katkı sağlayacağını belirtelim. Ana ekranda ne kadar az uygulama olursa, telefonunuz ekranı o kadar hızlı yükleyecektir.

Bloatware’i devredışı bırakın.

Telefonlarımız kaldırılması kolay olmayan bazı uygulamalarla gelir. Bloatware de Android’inize (Vanilla Android’e ek olarak) önceden yüklenmiş olan ekstra yazılımlardan biridir. Her türlü uygulamayı içerebilir, ancak en dikkate değer örnekler sahip olmanız gereken taşıyıcı uygulamalar ve / veya deneme uygulamalarıdır. Bu uygulamalar telefonunuzda yer kaplar veya en azından sizin bilginiz olmadan arka planda çalışabilir. Bu nedenle Bloatware’i devredışı bırakmanızda fayda var.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne gidin.
  • Telefonunuzdaki uygulamaların tam listesini görmek için “Tümü” sekmesine gidin.
  • Kurtulmak istediğiniz uygulamayı seçin ve Devre Dışı Bırak veya Kaldır butonuna tıklayın. Bloadware uygulamalarında genellikle Devre Dışı Bırak butonu vardır, eğer Kaldır butonu varsa tıkladığınızda muhtemelen devredışı bırakacak, kaldırmayacaktır.

20180418132729_Bloatwaredevred%C4%B1%C5%9F%C4%B1.jpg

Bluetooth’u kapalı tutun.

İhtiyacınız olmadığı zamanlarda Bluetooth, Mobile Hotspot, radyo gibi bağlantı opsiyonlarını kapatın. Fark çok büyük olmasa da hem pil ömrünü uzatmış olur hem de telefonunuzun arka planda sürekli olarak bağlantı aramasını engellemiş olursunuz.

Bu arada çoğu uygulamanın çalışması için bir konum bilgisine ihtiyaç olduğundan konum özelliğini kapatmanızı önermeyiz.

Chrome uygulamasını optimize edin.

Android kullanıcılarının yaklaşık %90’ı mobil web’de gezinmek için Chrome tarayıcısını kullanıyor. Chrome Android uygulamasındaki veri tasarrufu modu, Google’ın görüntülediğiniz sayfalardaki veri kullanımını %30 oranında, videolar için ise %50’ye varan oranda azaltarak daha hızlı göz atma imkanı sağlar.

Nasıl yapılır?

  • Chrome uygulamasını açın.
  • Sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın.
  • Açılan menüde Ayarlar (Settings) bölümüne girin.
  • Aşağı kısımda Veri Tasarrufu (Data Saver) kısmına tıklayarak veri tasarrufu modunu açın.

20180418132514_Googleoptimizasyon.jpg

Animasyonları devre dışı bırakın.

Android bize ana ekrana geri dönerken ya da uygulamalar arasında gezinirken havalı geçiş efektleri gösterir. Ancak bu görünüm her ne kadar güzel olsa da ekranın her seferinde yeniden tasarlanması daha fazla zaman alır. Bu nedenle animasyonları devre dışı bırakmak cihaz hızına katkı sağlar.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Cihaz Hakkında seçeneğini bulun ve tıklayın.
  • Buradaki Yapım Numarası üzerine 7 kere tıkladığınızda ya da basılı tuttuğunuzda geliştirici moduna geçeceksiniz.
  • Geri döndüğünüzde Ayarlar menüsünde “Geliştici Seçenekleri”ni göreceksiniz, buraya tıklayın.
  • Çizim bölümünün altında “Pencere Animasyon Ayarı” kısmına tıklayın.
  • Animasyon Kapalı seçeneğini işaretleyin.
  • Aynı işlemi Geçiş Animasyonu Ölçeği ve Animatör Süre Ölçeği seçeneklerinde de uygulayın.

Kilit Ekranı animasyonlarını kaldırma:

  • Ayarlar menüsünden Kilit Ekranı’na gidin.
  • Kilit efektini seçin.
  • Yok olarak işaretleyin.

Ayrıca ana ekran ve kilit ekranı görsellerinizin hareketli olmaması da cihazınızın hızına katkı sağlayacaktır.

RAM’i artırın.

Birden fazla uygulama ve birden fazla görev için farklı araçlar kullanmak yoğun çalışan insanlar için gerekli olabilecek bir imkandır. Fakat çok fazla uygulama kullanmak cihaz hızını ve performansını etkileyebilir. Artık kullanmadığınız uygulamaları hızlı bir şekilde kapatmak için Çalışan Uygulamalar ya da Son Uygulamalar listesini açarak çıkmak istediklerinizi kaydırabilirsiniz.

Bu ekranda ayrıca sol alt köşede bir pasta grafik simgesi göreceksiniz. Buraya dokunarak RAM bölümüne gidebilir ve çalışan uygulamaların ne kadar Ram kullandığını görebilirsiniz. Belleği Temizle’ye tıklayarak gereksiz şekilde çalışan tüm arka plan işlemlerini tek seferde kapatabilirsiniz.

Ayrıca Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne giderek tüm uygulamalarınızın listesini görebilir ve uygulamalara tıklayarak hangisinin ne kadar RAM kullandığına bakabilirsiniz. Bu seçenek her telefonda farklı görünebilir; Ayarlar’da Uygulamalar, Uygulama Yöneticisi ya da Smart Manager (Akıllı Yönetici) seçeneklerinden birini arayabilirsiniz.

Hafızayı ve önbelleği kullanan uygulamalar kötü uygulama değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir uygulamayı açtığınızda her şeyi yeniden yüklemekten kaçınmak için yazılımlar bu şekilde yapılmıştır.

Yazılımı güncel tutun.

Yazılım güncellemeleri her zaman yeni özelliklerle ilgili değildir. OTA güncellemelerinin temel amacı çoğu zaman hataları ayıklamak ve performansı geliştirmek üzerinedir. Bu nedenle telefonunuzun yazılımının her zaman güncel olduğundan emin olun.

Uygulamaların hafif sürümlerini yükleyin.

Bu madde herkesin kullanmayı tercih etmeyebileceği bir konu. Fakat sınırlı bir bellek ve depolama alanına sahip bir telefon kullanıyorsanız işinize yarayabilecek bir öneri olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı uygulamalar kullanıcının telefonunun sınırlı hafızaya ya da düşük performansa sahip olması ihtimaline karşı daha az özellikler içerecek şekilde üretilir. Buna en iyi örnek Facebook diyebiliriz. Facebook tam teşekküllü mobil uygulamasının yanı sıra bir de Facebook Lite adında daha az yer kaplayan, daha az veri kullanan ve daha az özelliği olan bir uygulamaya sahip. Facebook Lite 2G bağlantılarda ve 1 GB RAM gibi düşük belleği olan cihazlarda kullanılmak üzere optimize edildi. Bu uygulamada yine Facebook haber akışına gezinebiliyor, durum güncellemeleri paylaşabilir, arkadaşlarınızın yayınlarına yorum yapabilirsiniz. Fakat Facebook’un gelişmiş bazı özelliklerini bu uygulamada göremezsiniz.

Hafif uygulamalar gün geçtikçe uygulama mağazalarındaki yerini arttırıyor. Özellikle çok fazla kullanıcıya ulaşan uygulamalarda hafif sürümler yayınlamak yeni bir trend oldu diyebiliriz. Facebook’un Messenger Lite sürümü de var. Twitter hafif bir mobil siteye sahip. Eğer Skype kullanıyorsanız Skype lite’i deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Google’ın da Youtube’un hafif versiyonu ve Arama aracı gibi uygulamaları da bulunuyor.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712