Blog
Telefon IMEI kodu pasaporta nasıl kaydedilir?

Yurtdışından Alınan Telefonların Pasaporta IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

İpuçları 04 Aralık 2018 11:00

Ülkemizde telefon fiyatlarının yurtdışına oranla yüksek olması ve pahalı markalarda bu fiyat farkının daha fazla olması nedeniyle telefonları yurtdışından almak sıkça tercih edilmektedir, peki yurtdışından alınan bu telefonlar Türkiye’de nasıl kullanılır?

IMEI kodu nedir ve nasıl bulunur?    

      Telefonunuzu pasaportunuza kaydedebilmek için telefonunuzun IMEI kodunu bilmeniz gerekir. ‘International Mobile Equipment Identity’ yani ‘Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği’nin kısaltması olarak geçen IMEI 15 haneli, her cep telefonu veya SIM kart üzerinden taşıyıcı bağlantılı tabletle gelen, cihaza özel eşsiz bir koddur. Bu kod cihazınızın spesifik olarak tanınmasını ve gerekirse cihazınıza uzaktan müdahale edilmesini sağlar. Örneğin telefonunuz çalındığında IMEI kodu kullanılarak mobil ağlardan engellenmesi sağlanabilir veya polis tarafından IMEI kodu kullanılarak konum tespiti yapılabilir.

    IMEI kodunuz öğrenmek için telefonunuzun numara girme sayfasında *#06# yazarak kodunuzu görebilirsiniz. Ayrıca bir Apple cihazı kullanıyorsanız Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünün alt kısmında; veya Samsung bir cihaz kullanıyorsanız Ayarlar > Telefon Hakkında menüsünün altında IMEI kodunuzu bulabilirsiniz.

20181130154028_imeiblog.jpg

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

    IMEI kaydınızı turkiye.gov.tr sitesi üzerinden yapmanız gerekmektedir. Siteye girin ve sağ üst köşedeki ‘Giriş Yap’ butonuna basın. Buradan ‘e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi’ne iletileceksiniz. Giriş yapabilmek için TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi bilmeniz gerekir, eğer şifrenizi bilmiyorsanız en yakın PTT şubesine gidip kimliğinizi ibraz ederek yeni şifrenizi alabilirsiniz; eğer yurt dışından e-Devlet şifresi edinmek istiyorsanız Türk elçilik veya konsolosluklarına başvurmanız gerekmektedir.

    e-Devlet kapısında kimlik doğrulayıp hesabınıza giriş yaptıktan sonra sayfanın biraz altında e-Hizmet Kategorileri başlığını göreceksiniz, buradan Telekomünikasyon şıkkını seçin. Burada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kısmında ‘IMEI Kaydet’ ve ‘IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama’ seçeneklerini göreceksiniz. IMEI kaydet kısmına girmeden once kayıt hakkı sorgulamanız yararlı olabilir. Eğer daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden yıl IMEI kaydı hakkınız bulunmaz; örneğin eğer 2017 yılında kayıt yaptıysanız bir sonraki kayıt hakkınız 1 Ocak 2019 tarihinde doğar ve bu tarihten sonra yurda girişiniz olması gerekir, daha sonra bu girişiniz üzerinden telefonunuzu pasaportunuza kayıt ettirebilirsiniz. Ayrıca yurtdışından getirdiğiniz telefonunuzu Türkiye’de kayıtsız kullanmak için süre limitiniz 120 gündür, bu 120 gün geçtiğinde telefonunuz mobil ağ sinyallerine kapatılır ve son 120 gün içinde Türkiye’ye giriş yapmış başka bir pasaporta kaydettirmeniz veya kayıt için tekrar Türkiye’ye giriş yapmanız gerekir.

    IMEI kayıt hakkınızın olduğundan emin olduktan sonra ‘IMEI Kaydet’ kısmına girebilirsiniz. Burada ‘Bilgilendirme’ kısmını okuyup Başvuru Formu’na geçebilirsiniz. Başvuru Türü seçeceğinde kendi veya çocuğunuz adına başvuru yapacağınızı seçin; 18 yaşından küçük vatandaşların IMEI kaydı yaptırabilmesi için veli yada yasal temsilcilerinin kendi e-Devlet hesaplarından başvuru türünü ‘Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım’ şeklinde seçip bilgileri girmeleri gerekir.

    Başvuru türünü seçin ve formun kalanını doldurun, ihtiyacınız olan bilgiler cep telefonu numaranız, telefonunuzun IMEI kodu, yurda girilen belge türü (sivil Türk vatandaşları için TC pasaportu), ve yurda giriş tarihinizdir. Başvuru formunu doldurduktan sonra Devam Et butonuna basın ve IMEI harç ücreti ödeme sayfasına geçin. Bu ödemeyi e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankaların (DenizBank, Garanti Bankası ve İş Bankası) internet şubeleri üzerinden ödeyebilirsiniz.

20181204110005_imeiedevletgorsel.jpg    

   e-Devlet üzerinden ödeme yaparken harç ödemesini kendiniz veya başkası adına yapacağınızı işaretleyin, daha sonra bu sayfada da TC kimlik numaranız, ad-soyadınız ve telefonunuzun IMEI kodu istenecektir. Girdiğiniz bilgilerin doğru olduğundan emin olup banka veya kredi kartınızı kullanarak 2018 yılında tutarı 170.70TL olan IMEI harç ödemenizi Gelir İadesi Bakanlığı’na yapabilirsiniz. Ödemenizi yaptıktan sonra IMEI kayıt sayfasındaki ‘Onay’ sayfasına gelin, burada ödemeniz kontrol edilecek ve ödemeniz kabul edilmiş olup herhangi bir sorun olmadığı takdirde ‘Gelir İadesi Bakanlığı’ndan ödemenizin olayı alınmıştır. Başvuru işlemine devam edebilirsiniz.’ Şeklinde bir ifade göreceksiniz, sayfanın alt kısmındaki ‘Onayla’ butonuna tıklayarak kayıt işleminizi bitirebilirsiniz. Kayıt durumunuzu daha sonra yine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmetleri sayfasındaki IMEI sorgulama kısmından IMEI kodunuzu girerek sorgulayabilirsiniz, eğer kaydınız başarıyla tamamlanmış ise durum olarak ‘IMEI numarası kayıtlı’ ve kaynak olarak ‘Yolcu beraberi kaydedilen cihaz’ şeklinde cihaz bilgileriniz görünecektir. İnternet üzerinden kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra IMEI’nizin sisteme kaydolması 3 güne kadar sürebilir, bu süreçten sonra yurtdışından aldığınız telefonları rahatlıkla Türkiye’de kullanabilirsiniz.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712