Blog
Telefonlarınızı Neden Ortak Şarj İstasyonlarında Şarj Etmemelisiniz? Sebebini Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

Telefonlarınızı Neden Ortak Şarj İstasyonlarında Şarj Etmemelisiniz? Sebebini Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

İpuçları 19 Haziran 2024 20:30

Bunları Öğrendikten Sonra Ortak Şarj İstasyonlarını Kullanmayı Bir Daha Gözden Geçireceksiniz!

Ortak kullanım alanlarındaki şarj istasyonları, telefonlarımızı şarj etmek için son derece pratik görünebilir. Ancak bu yerlerin tehlikelerini öğrendiğinizde, şarj aletinizi yanınızdan ayırmak istemeyebilirsiniz.

Havaalanları, oteller veya alışveriş merkezlerinde bulunan bu şarj noktaları cazip gelse de, telefonunuzu burada şarj etmenin ciddi riskleri olabilir. Bu riskin ardındaki neden ise oldukça korkutucu: "Juice Jacking."


Peki, Juice Jacking nedir?

Juice Jacking, hackerların kamuya açık USB portlarını kullanarak cihazınıza kötü amaçlı yazılım ve casus yazılım yükleyebildiği bir tekniktir. Bu yazılımlar, telefonunuzun içeriğine erişerek şifrelerinizi çalabilir ve kimlik hırsızlığı yapabilirler. Hatta banka hesaplarınızdan para transferi gerçekleştirebilir veya bilgilerinizi Dark Web'de satabilirler.

Federal Communications Commission’a göre, suçlular kamuya açık USB şarj istasyonlarına doğrudan kötü amaçlı yazılım yükleyebilirler. Yani herhangi bir USB portunun güvenli olup olmadığını bilmenin bir yolu yoktur. Suçluların belirli şarj portlarını hedef almaları gerekmez. Sadece telefonunuzu havaalanı, otel veya alışveriş merkezindeki herhangi bir USB porta takmanız yeterlidir.

USB-A kabloları, iki güç aktarım pini ve iki veri aktarım pini olmak üzere dört pine sahiptir. Bu, telefonunuzu USB portuna bağladığınızda verilerinizin doğrudan başka bir cihaza aktarılma olasılığını doğurur. Yeni cihazların USB-C üzerinden şarj edilmesini öneren uzmanlar bile, bu cihazların Juice Jacking saldırılarına karşı tamamen güvende olmadığını belirtmektedir.

Android ve iOS cihazlarındaki yazılım mühendisleri, kullanıcı verilerinin çalınmasını veya kötü amaçlı yazılım yüklenmesini önlemek için bazı adımlar atıyor ancak sürekli ortaya çıkan yeni ve bilinmeyen güvenlik açıkları, telefonunuzu en son güvenlik yamalarıyla güncel tutmanın bile her zaman yeterli olmayabileceğini gösteriyor.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712