Blog
Mobil Hotspot Nedir?

Mobil Hotspot Nedir, Ne İşe Yarar? Telefonu Wifi Adaptörü Olarak Kullanmak

İpuçları 06 Eylül 2018 11:30

Günümüzün dijital dünyasında önemi gün geçtikçe artan mobil hotspot’lar kimi zaman hayat kurtaran internet sağlayıcılar olabiliyor. İşte mobil hotspot’lar hakkında bilmeniz gerekenler.

Mobil hotspot dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, MP3 çalar, tablet veya taşınabilir oyun cihazı gibi çeşitli cihazlarda internet erişimi sağlama özelliğidir. Mobil hotspot’lar USB modemlerle aynı şekilde çalışır; 3G veya 4G internet erişimi sağlamak için bir hücresel sağlayıcıdan mobil geniş bant bağlantısı desteği alırlar.

Mobil hotspot’lar aynı zamanda mobil Wi-Fi hotspot ya da taşınabilir hotspot olarak da bilinir ve herhangi Wi-Fi destekli bir ya da birden fazla cihazın 9 metre mesafeye kadar internete bağlanmasına imkan verirler. Böylelikle telefonu wifi adaptörü olarak kullanabilirsiniz.

Mobil Hotspot Örnekleri

Birkaç çeşit mobil hotspot vardır. Bazıları bir 3G veya 4G sinyali yayınlayan hücresel taşıyıcılar tarafından desteklenen küçük taşınabilir cihazlardır. Bazıları USB cihazlardır. Diğerleri ise mobil hotspot özelliğine sahip akıllı telefonlar. Bu akıllı telefonlar kablosuz bağlantılarını başkalarıyla paylaşarak, internet bağlantısı sunan mobil erişim noktalarıdır.

20180906115434_mobilhotspotusb2.jpg

 

Mobil Wi-Fi ya da MiFi tarzı hotspot’lar internete birden fazla bilgisayar, iPad, İPhone ya da diğer mobil cihazların bağlanmasına olanak sağlayan dönüştürücülerdir. Bu tarz mobil hotspot’ların en iyi özelliği USB cihazlardan daha kolay çalıştırılması ve özel bir yazılım gerektirmemesidir.

Hücresel modemler veya USB cihazlar genellikle en hızlı mobil hotspot bağlantılarını sunar ve Wi-Fi bağlantı noktalarına göre taşınabilirdir. Bu mobil hotspot’lar tek bir dizüstü bilgisayar için en uygunlarıdır. Fakat kullanıcılar belirli sürücüleri ya da bağlantı yazılımlarını yüklemeye hazır olmalıdır.

Mobil Hotspot’ların Dezavantajları

WiFi hotspot’ların en büyük dezavantajı şarj problemidir. Bazı mobil etkin noktaların 4G’den Wi-Fi’ya çevrilmesi için çok fazla enerji gerekir. Diğer bir problem ise 4G’den Wi-Fi’ya çeviri yaparken bazı mobil hotspot’ların bağlantı hızını azalttığıdır. Bağlantı hızı bir LTE ağı sunsa da kırsal alanlarda bu durum sorun olabilir.

Bir akıllı telefonun mobil hotspot olarak kullanılmasının yaşattığı en büyük hayal kırıklığı da aynı şekilde telefonun bataryasının tipik kullanıma göre çok daha hızlı boşalmasıdır. Akıllı telefonunuzu iş için kullanmanız gerekiyorsa, onu aynı zamanda bir hotspot olarak kullanmak ve aynı zamanda toplantılar için yeterli şarja sahip olmak zor olacaktır. Tüm telefonlar aynı zamanda ses ve veriyi desteklemediğinden, bazı telefonlar hotspot olarak kullanılırken arama yapılmasına da izin vermez.

20180906115848_mobilhotspotbatarya.jpg

Hücresel modem ya da USB hotspot’lardaki en büyük sorun ise mobil geniş bant hizmeti için ek bir ücret ödenmesi gerektiğidir. Kablosuz geniş bantın genellikle ev DSL veya kablo kurulumlarından daha fazla maliyeti vardır. Bu sadece mobil hotspot kullanımının aşırı derecede pahalı olacağını düşünen uluslararası gezginler için kullanışlıdır. Sınırsız kullanım için sabit oranlar sunan uluslararası planlar, alternatif mobil erişim noktaları için uygun bir seçenek olabilir.

Mobil Hotspot’ların Avantajları

Mobil hotspot’lar birden fazla cihazla internete bağlanmak isteyenler ya da seyahat edenler için kritik öneme sahiptir. Aslında mobil internet noktaları ülke çapında LTE ağları sayesinde web kullanıcılarının ev bağlantılarından daha hızlı çalışmasına izin verir.

Herhangi bir zamanda herhangi bir yerde çalışabilme avantajı ve mobil telefonlar sayesinde dizi üstü bilgisayarlardan da internete bağlanabilme avantajı günümüzün dijital toplumunda oldukça değerlidir. iPad’ler, Google Nexus gibi tabletler, diğer Wi-Fi özellikli cihazlar ve akıllı telefonlar mobil hotspot’larla uyumludur.

20180906115134_mobil%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma.jpg

Çoğu kullanıcı için mobil hotspot kullanımının en iyi avantajı, cihazları için özel bir bağlantıya sahip olmalarıdır. Mobil hotspot’lar, güvenli olmayan genel bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden iş veya kişisel çalışmalar yürütme endişesini ortadan kaldırır. Ayrıca mobil hotspot’lar genellikle ortak bir Wi-Fi bağlantısından daha hızlıdır.

Yaptığınız işe veya kullanım amacınıza göre MiFi mobil hotspot’lar da özel avantajlara sahip olabilir:

  • Bir mobil veri planının tümünü kullanmaktan kaçınmak
  • Telefonunuzun pilini kullanmak
  • Birden fazla cihazı güvenilir bir şekilde bağlamak
  • Bağlantıyı kapatmadan uzun süre çalışmak
  • Bulunduğunuz yerdeki en iyi hizmeti sunan taşıyıcıyı seçmek için MiFi hotspot’ları tercih edebilirsiniz.

İhtiyacınıza en uygun mobil hotspot’u seçmek, biraz araştırma ve çalışma gerektirebilir. Ancak bağlantı gereksinimleriniz için en iyi çözümü bulduğunuzda, istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman kendi şartlarınızla bağlantı kurabilirsiniz.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712