Blog
İnstagram'da bilmediğiniz kullanışlı özellikler

İnstagram'ın Muhtemelen Bilmediğiniz 8 Önemli Özelliği

İpuçları 20 Kasım 2017 11:30

Instagram’ın bilmediğiniz özelliklerini keşfederek, siz de bir Instagram gurusu olabilirsiniz.

AdWeek tarafından derlenen verilere göre Instagram en büyük ikinci sosyal ağ platformu ve uygulaması konumuna geldi. Birinci sırada elbette 1.5 milyarın üzerinde kullanıcı sayısı ile Facebook bulunuyor. Facebook’un sahip olduğu Instagram 400 milyon kullanıcısıyla ikinci, Snapchat ve Twitter ise üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor.

Instagram’a geri dönecek olursak, ilk zamanlarında genellikle seyahati ya da öğle yemeğini paylaşmayı seven kullanıcıların yer aldığı uygulama; günümüzde hemen her kesimden kullanıcının paylaşım yaptığı bir platform haline geldi. Mesajlaşma, yorum beğenme, hikaye gibi özellikleri ile birlikte daha çok paylaşım imkanı sunan uygulamanın ayrıca çok az kişinin bildiği önemli özellikleri de bulunuyor.

Instagram’ın kralı ya da kraliçesi olmak, bildikleriniz ile arkadaşlarınızı şaşırtmak ya da platformu daha profesyonel bir şekilde kullanmak isterseniz; bu özelliklere mutlaka bir göz atmalısınız.

Fotoğraf ve videoları sadece seçilen kişilere gönderme

Instagram kullanıcılarının çoğunun bilmediği bu özellik “Direct” yani “Doğrudan” olarak adlandırılıyor. Bu özellik ile en fazla 15 kişiye belirlediğiniz bir fotoğrafı gönderebilirsiniz. Instagram Direct’i kullanmak için mesaj sayfasını açarak (+) ikonuna tıklamanız yeterli. Ardından fotoğraf ya da videonuzu seçtiğiniz en fazla 15 kişiye gönderebilirsiniz.

Ayrıca paylaşılmış bir fotoğrafın üzerindeki Direct ikonuna da tıklayarak, o paylaşımı da seçtiğiniz kişilere göndermeniz mümkün. Bu paylaşımlarınızı görüntülemek için ana sayfanızın sağ üst kısmında yer alan Direct ikonuna tıklamanız yeterli.

20171120114016_instagram-direct.jpg

Fotoğrafları kaydetme ve koleksiyon oluşturma

Instagram’a kısa bir süre önce eklenen kaydetme ve koleksiyon oluşturma özellikleri, kullanışlılık açısından önemli bir avantaj sunuyor. Pinterest’e benzeyen bu özellikler ile platformdaki paylaşımları ayrı ayrı kategorilerde kaydederek, daha sonra görüntüleyebileceğiniz birden fazla koleksiyon oluşturabiliyorsunuz. Örneğin moda ile ilgilenen bir kadın kullanıcıysanız; “Bikiniler”, “Ayakkabılar”, “Saç tasarımları”, “Kırmızı Renkler” gibi ayrı isimlerde koleksiyonlar oluşturabilirsiniz.

Instagram’da paylaşımları kaydetmek için fotoğraf ya da videoların sağ alt köşesindeki Kaydet ikonuna basmanız yeterli. Eğer kaydettiğiniz fotoğrafı bir koleksiyona atmak istiyorsanız, eski koleksiyonlarınızdan birini seçebilir ya da yeni bir tane oluşturabilirsiniz.

Fotoğrafları bir haritada görüntüleme

Instagram’ın en sevilesi özelliklerinden biri buydu diyebiliriz fakat pek kullanılmadığı için olsa gerek bu yılın başlarında Instagram bu özelliğini kaldırmayı tercih etti. Çok az kullanıcının bildiği bu özellik, uygulamada paylaştığınız fotoğrafları etkin konum servisiniz aracılığı ile bir harita üzerine yerleştiriyordu. Profil sayfasında harita ikonuna tıklanarak ulaşılan özelliğin yerinde artık yukarıda bahsettiğimiz “Kaydedilenler” ikonu bulunuyor.

20171120114713_instagram-fotograf-haritasi.png

Fotoğraflarda düzenini değiştirme

Bazen fotoğrafınızı paylaşmadan önce etrafına beyaz alanlar eklemek ya da birkaç fotoğrafınızı kolaj haline getirmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmanızı sağlayan birkaç üçüncü parti uygulamasının yanı sıra Instagram’ın da kendine ait Layout isimli bir uygulaması var.

Instagram Layout ile birden fazla fotoğrafı tek bir görüntüde kolayca birleştirebilir, karıştırarak düzeni ve sıralamayı kendiniz oluşturabilirsiniz. Galeri’den fotoğraf paylaşırken, fotoğrafın sağ ucunda Layout uygulamasının ikonunu görebilirsiniz.

20171120120342_instagram-layout.jpgHyperlapse ve Boomerang’lar oluşturma

Instagram bir süredir akışınıza ısa filmler ve GIF’ler gibi farklı formatta paylaşımlar eklemenize izin veren uygulamaları da kullanıma sundu. Hyperlapse olarak adlandırılan ve sadece iOS işletim sistemi için tasarlanan ilk uygulama, çektiğiniz videoları 12 kata kadar hızlandırabiliyor. Ardından videoyu Instagram’a ve hatta Facebook’a yükleyebiliyorsunuz. Android için de Google Play Store’da benzer uygulamalar bulabilirsiniz.

Boomerang ise basit bir GIF oluşturma uygulaması diyebiliriz. Hem iOS hem de Android’de kullanılabilen bu uygulama ile birkaç saniyelik video klipler kaydedebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz.

Instagram paylaşımlarını web sayfasına gömme

Instagram harika bir uygulama. Fakat uygulama sadece mobile özel olmayı amaçladığı için masaüstü bilgisayarlardan girildiğinde pek de kullanışlı olmayabiliyor. Eğer paylaşımlarınızın web üzerinde görüntülenmesini istiyorsanız, bunun için yapmanız gereken en iyi şey Instagram’daki fotoğraf ve videolarınızı web sitenize gömmek olacaktır.

Bunun için Instagram’ın web sitesine gidin ve kendi hesabınızı açın. Ardından gömmek istediğiniz fotoğrafa ve sağ alt köşedeki üç noktaya tıklayın. “Embed” seçeneğine tıkladığınızda karşınıza fotoğrafınızı siteye gömebileceğiniz bir kod çıkacaktır. Sadece fotoğrafı mı yoksa yorumlarla birlikte fotoğrafı mı alacağınıza burada karar vererek, bu HTML kodu sitenize ekleyebilirsiniz.

20171120120653_instagram-web-embed.jpg

Daha fazla takipçi için popüler hashtag’ler kullanma

Aslında bir Instagram özelliği olmasa da bu konu platformu daha profesyonel kullanmanız için önemli olduğu için bahsetmek istedik. Takipçi sayısını artırmak isteyen bir Instagram kullanıcısıysanız, insanların sizi görmesi için popüler heashtagler kullanmanız çok önemli. Google’da “Popüler Instagram hashtagleri” şeklinde yapacağınız bir arama ile Instagramda en trend olan hashtag’lere ulaşabilirsiniz. Ayrıca sadece paylaşımınıza uygun hashtag’leri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Instagram’da bu özellikleri kullanarak harikalar yaratabilirsiniz. Paylaşımlarınız ne kadar yaratıcı ve dikkat çekici olursa takipçi sayınız da o kadar artacaktır. Ayrıca bu özellikleri kullanırken kendi sınırlarınızı da görmüş olacaksınız. 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712