Blog
imei-sogulama-kapak

IMEI Sorgulama ve Öğrenme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İpuçları 12 Mart 2019 12:00

Güvenlik problemlerinin önüne geçmek için özellikle ikinci el telefon alırken telefonun IMEI numarasını öğrenmeli ve sorgulamasını yapmalısınız. Bu yazıda bu işlemleri nasıl yapacağınızı bulabilirsiniz.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de akıllı telefon kullanım oranı oldukça yüksek ve giderek yükselmekte. İkinci el satış kanallarıyla birlikte bu cihazların el değiştirme hızının da artmakta olduğu görülüyor. Kullanıcıların güvenlik, sahtekarlık, kopyalama gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaması amacıyla ikinci el telefon alırken cihazların IMEI numarasını sorgulaması tavsiye ediliyor. Bu yazıda IMEI numarasını nasıl öğrenebileceğinizi ve BTK’nın online IMEI sorgulama hizmetini nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

IMEI Numarası Öğrenme

20190312115538_imei_no.png

Marka ve model fark etmeksizin birçok cihazda, telefonunuzun arama ekranına *#06# yazarak IMEI numarınızı öğrenebilirsiniz.

IMEI Numarası Öğrenme – Samsung Telefonlar

20190312115654_imei_samsung.png

Eğer Samsung markalı bir cihaza sahipseniz yukardaki resimlerde görebileceğiniz gibi, menüyü açtıktan sonra Ayarlar -> Telefon Hakkında yolunu izleyerek telefonunuzun IMEI numarısını öğrenebilirsiniz.

IMEI Numarası Öğrenme – Apple Telefonlar

20190312115808_imei_apple.png

Telefonunuzun markası Apple ise görsellerdeki gibi menüyü açtıktan sonra Ayarlar -> Genel -> Hakkında yolunu takip ederek telefonunuzun IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

IMEI Sorgulama

20190312115909_Screenshot_20190311-162705_Chrome.jpg

IMEI numarası, tüm cep telefonu üretici firmaları tarafından, üretilen her telefona atanan eşsiz numaradır. International Mobile Equipment Identity (IMEI), Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği anlamına gelir. Bu numara yalnızca tek bir cihaza aittir. Türkiye’de üretilen veya yurtdışından ithal edilerek Türkiye’ye getirilen her telefon 15 haneli IMEI numaraları ile kayıt altına alınır.

Cihazların Türkiye’de çalışabilmesi için, üretim aşamasında cihazlara atanan IMEI numaralarının BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) bünyesinde kayıtlı olmaları gerekir. BTK, online IMEI sorgulama hizmet ekranını yalnızca e-Devlet üzerinden kullanıma sunuyor. Cihazınızın kayıtlı olup olmadığını sorgulamak için telefonunuzun IMEI numarasını öğrendikten sonra bu linki kullanabilirsiniz.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712