Blog
Google Play Store Sorunları ve Çözüm Önerileri

Google Play Store Sorunları ve Çözüm Önerileri

İpuçları 18 Aralık 2017 17:15

Google Play Store’da karşılaştığınız “indirme bekleniyor, güncelleme yapılamıyor, uygulama açılmıyor” gibi birçok hatayı birkaç basit yöntem ile çözebilirsiniz.

Android telefonların vazgeçilmez uygulaması Google Play Store, kullanıcılara ücretli ücretsiz binlerce farklı uygulama sunuyor. Fakat her uygulamada olduğu gibi Play Store’un da kimi zaman hata verdiğini görebiliyoruz. Bu yazıda sizinle Google Play Store indirme bekleniyor sorunu, güncelleme hatası, uygulama durduruldu hatası gibi birçok problemi çözebilmenin yollarını paylaşacağız.

Google Play Store hatalarını düzeltmek için dört farklı yöntem bulunuyor. Bunların hepsini aynı anda uygulamanıza gerek yok. Birini uygulayarak sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilir ve sorun devam ediyorsa bir diğer yöntemi deneyebilirsiniz.

1.Uygulamayı durdurun, önbelleği ve verileri silin.

Google Play Store arka planda sessizce çalışan bazı işlemleri kullanır. Dolayısıyla Play Store verilerini temizlediğinizde Google Services ve Google Framework Services verilerini de silmeniz faydalı olabilir. İsteğe bağlı olarak Download Manager verilerini de silebilirsiniz. Verileri silme işlemini tamamladıktan sonra cihazınızı yeniden başlatmayı veya güncellemeyi unutmayın. Bu işlemler oturum açma bilgilerinizi tekrar girmenizi gerektirebilir.

Birçok sorunu çözen bu yöntemi adım adım şu şekilde uygulayabilirsiniz:

20171218174947_google-play-cache-wipe.png

Cep telefonunuzda Ayarlar bölümüne gidin ve Uygulama Yöneticisi’ne girin

20171218175240_android-wipe-play-store-cache-and-data-2.png

Google Play Store’u bulun ve Durmaya Zorla seçeneği ile uygulamayı durdurun.

Hafıza bölümünde Önbelleği Temizle kısmından verileri silin.

Google Play Services ve Google Services Framework uygulamalarının verilerini de aynı yöntemle temizleyin.

2.Veri bağlantısından kablosuz ağa geçiş yapın.

Eğer internet bağlantınız inişli çıkışlıysa mobil veri kullanırken indirmek istediğiniz bazı uygulamalar yüklenmeyebilir. Mobil veriden WIFI’ya geçiş yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.

3.Play Store uygulamasını kaldırın ve yeniden yükleyin.

Android cihazlarında root erişimi olan kullanıcılar, Google Play Store uygulamasını kaldırarak yeniden yükleyebilirler. Uygulamanın güncel versiyonunu indirmek, genellikle bir dosya yöneticisi (Amaze File Manager gibi) kullanmanızı gerektirebilir.

4.Google hesabınızı yenileyin.

Google hesabınızı kaldırıp, tekrar kurarak kolaylıkla yenileyebilirsiniz. Unutmayın ki bu işlem iletileri ve diğer bilgileri içeren kişisel verileri hesabınızdan kaldıracaktır.

Google hesabınızı yenilemek için:

20171218174525_remove-google-account-android.png

  • Ayarlar bölümünden Hesaplar’ı seçin.
  • Ardından sorun yaşadığınız hesabı seçin. Eğer tüm hesaplarda sorun yaşıyorsanız, hepsini kaldırmanız gerekebilir. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan üç dikey nokta ile belirtilen menü seçeneğine tıklayın ve Hesabı Kaldır’ı seçin.
  • Daha sonra hesabınızı Hesaplar menüsünden tekrar ekleyebilirsiniz. Hesabınızı ekledikten sonra telefonunuzu tercihe göre yeniden başlatabilirsiniz fakat bu gerekli bir işlem değil.

Diğer Google Play Store Hata Kodları ve Çözümler

Google Play Store’un karşımıza yaygın olarak çıkan 20 kadar hata kodu bulunuyor. Çoğunda yukarıdaki işlemleri gerçekleştirerek sorundan kurtulabiliyorsunuz, fakat bazı istisna hatalar da bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

Error 498: Bu durumda cihazınızın önbelleği doludur. Recovery işlemini deneyerek telefonunuzun önbelleğini temizleyebilirsiniz.

Error 919: Cihazınızın saklama alanı başka hiçbir uygulamayı sıkıştıramadığı anlamına gelir. Bu sorunu çözmek için gereksiz ya da kullanmadığınız uygulamaları kaldırmanız gerekiyor.

Error 403: Aynı cihazda iki farklı Google hesabı kullanıyorsunuz anlamına gelir. Sorunun çözümü için doğru hesabı kullanmanız yeterli.

Error 927: Google Play Store hala güncelleniyorsa bu hatayı alabilirsiniz. Çözüm için uygulamanın güncellenmesinin bitmesini bekleyin.

Error 101: Çok fazla uygulama yüklü olduğu anlamına gelir. Birkaçını kaldırmayı deneyin.

Error 919: Access Point Name (APN - Erişim Noktası Adı) ayarlarınız doğru olmayabilir. Bu sorun doğru APN ayarlarının alınması için cihazınızın yeniden yapılandırılmasını gerektirir.

Android’de değişiklik yapmak neden Google Play Store hatasına sebep oluyor?

Çoğu zaman özel bir ROM oluşturmak ya da kurmak, Android’in sistem içindeki verilerini değiştirebilir. Sistem dizininde gerçekleşen bazı değişiklikler Play Store’un çalışmayı durdurmasına neden olabilir. Play Store hatalarının ana nedenlerinden biri sistemi veya dizini geri yüklemek için uyguladığınız recovery işlemleridir. Uygulamaları veri ile geri yüklemek için Titanium Backup ya da benzer bir veri yedekleme çözümü kullanabilirsiniz. Yine bu amaçla kullanabileceğiniz Helium uygulamasının da root erişimi gerektirmediğini ve ayrıca uygulama yedeklerini de yükleyebileceğini belirtmemizde fayda var.

Google Play Store’da karşılacağınız birçok hata, veri temizleme ya da ağ değiştirme gibi basit işlemlerle çözülebilir. Bu nedenle detaylı bilgi edinmenize çoğu zaman gerek yok. Fakat her şeyi denemenize rağmen hala hatalarla karşılaşıyorsanız, bu konuda uzman birinden yardım almak da bir çözüm olabilir.

 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712