En Çok Tercih Edilen Video Konferans Uygulamaları ve Değerlendirmeleri
Ofis çalışanlarının çalışmalarını evden sürdürmek durumunda oldukları Covid-19 pandemisi sürecinde en çok tercih edilen video konferans uygulamalarını ve bu uygulamaların artı ve eksi yanlarını değerlendirmemizi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Zoom
Özellikle Covid-19 sürecinin başlarında işletmeler tarafından çokça tercih edilen bir video konferans uygulaması olan Zoom’ un ekran paylaşımı, ara odalar oluşturabilme ve toplantıları kayıt edebilme gibi artıları olsa da kullanıcılar için en büyük sorun ücretsiz versiyonda süre kısıtının 40 dakika olması. 40 dakika dolduğunda görüşmeler otomatik olarak sonlandırılıyor. Ücretli paketler süre kısıtı olmadan toplantıların yapılabilmesini sağlıyor ancak ayık 14.99 $ ve 19.99 $ olan iki ayrı paketinin kullanımı uzun vadede yüksek maliyet yaratıyor. Zoom uygulaması bilgisayar ortamında web tarayıcısı üzerinden veya bilgisayara kurulacak bir uygulama ile kullanılabiliyor. Mobil cihazlar için ise, hem iOS hem Android, mobil uygulaması mevcut. Ancak toplantı başlattıktan sonra, toplantı linkini diğer insanlara göndermeniz gerektiği için bilgisayar ortamında kullanımı nispeten daha kolaydır. Zoom, son zamanlarda güvenliği ile ilgili soru işareti oluşsa da halen çokça tercih edilen bir uygulama.
Hangouts Meet
Google Hangouts’un Hangouts Meet ve Hangouts Chat iki farklı versiyonu bulunuyor. Hangouts Chat daha çok bireysel kullanımlar, Hangouts Meet ise profesyonel kullanımlar için oluşturulmuş durumda. Hem masaüstü hem de mobil kullanımı kolaydır ancak kullanabilmeniz için G-Suite aboneliğinizin olması gerekir. Hangouts Meet’te bir video konferans başlattıktan sonra linkini ilgili kişilere atabileceğiniz gibi mail adreslerine davetiye olarak gitmesini de sağlayabilirsiniz. Ücretsiz sürümünde video konferansa katılabilecek maksimum kişi sayısı 25’tir. Ücretli aboneliklerde ise bu sayı 250’dir. Ancak Google Covid-19 pandemisi sebebiyle toplantı kayıt etme ve maksimum kişi sayısı gibi özelliklerin ücretsiz verileceğini duyurdu.
Microsoft Teams
Microsoft Teams uygulaması ile ilgili genel görüş kullanıcı arayüzünün oldukça karmaşık olduğu yönünde. Menü ve fonksiyonların anlaşılması kolay olsa da kullanım sırasında kullanıcılara zorluklar yaşatabiliyor. Zoom ve Hangouts Meet gibi hızlı bir toplu başlatmanız da mümkün değil. Öncelikle katılımcıları bir ekibe davet etmeniz gerekiyor. Ardından bu kullanıcılar ile bir toplantı başlatabiliyorsunuz. Bu da hem süreci yavaşlatıyor hem de yeni birini ekleme şansını güçleştiriyor. Microsoft Teams’in en önemli artısı arka plan bulanıklığı özelliğinin iyi bir şekilde çalışması. Bu özellik görüntünüzün arka planını aşamalı olarak kaldırmanızı sağlıyor. Tamamen size odaklanan kamera sayesinde toplantı sırasında arkanızdan biri geçse dahi diğer kullanıcıların dikkatinin dağılmaması mümkün hale geliyor.
Skype
Skype’ın sahibi Microsoft bir süredir tüm eforunu Microsoft Teams için harcıyor, bu da Skype’ın geri plana atıldığı anlamına geliyor, zira uygulamaya uzun bir süredir güncelleme gelmiyor. En büyük eksisi görüntülü aramaya katılmak için bilgisayara veya telefona uygulamanın kurulmuş olması ve katılacak herkesin bir Skype hesabı olması gerekliliğidir. En büyük artısı ise ücretsiz kullanımlarda dahi oturumların 4 saat uzunluğunda olabilmesi ve maksimum 50 kişinin katılabilmesidir. Ücretli paketinde (Skype Business) ise bu sayı 250 kişiye çıkmakta. Demode olması sebebiyle artık eskisi kadar tercih edilmese de halen birçok firma ve birey tarafından kullanılmakta.
Facetime
Facetime oldukça kolay kullanımı ve 32 kişiye kadar sağladığı video görüşme altyapısı ile özellikle birebir görüşmeler için ön planda yer alıyor. Ancak bu uygulamayı kurumsal anlamda çalışanlarının tümüne Apple cihazlar sağlayabilen şirketler efektif olarak kullanabiliyor. Çünkü uygulama bir Apple ürüne ve yalnızca MacBook, iPad ve iPhone cihazlarda kullanılabiliyor. Kullanımı, yukarıdaki uygulamalarla kıyaslandığında, fazlasıyla kolay ve davetler tek bir buton aracılığı ile yapılabilse de bu durum Facetime’ın en büyük eksisi. Ancak Apple kullanıcıları için ücretsiz olması, arayüzü, özellikleri, modern görünümü tercih edilen tek uygulama durumunda.