Blog
corona-salgın-ilk-gorsel

Corona Virüs Salgınına Karşı Mücadelede Telefon Temizliği Nasıl Yapılır?

İpuçları 19 Mart 2020 11:00

Tüm akıllı telefon kullanıcıları için hayati önem taşıyan Corona (Covid-19) virüs salgınına karşı mücadelede telefon temizliğinin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgileri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Tüm dünyayı etkileyen ve bireylerin alışkanlıklarını değiştirmek zorunda bırakan Corona virüsü salgını nedeniyle hijyen ve temizliğimize her zamankinden daha fazla özen göstermek durumundayız. Uzmanlar, sık kullanılan eşyaların da bu sürece dahil olması gerektiğini açıklıyor. Telefonlarımızın birçok bakteri ve virüse ev sahipliği yapabildiği yapılan birçok araştırma ile kanıtlandı. Deloitte’un yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranını kontrol ediyor. Bu da gösteriyor ki en sık ve en yoğun kullanılan elektronik eşya, akıllı telefonlarımız. 

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbiri kapsamında telefonların yanı sıra bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlerin düzenli olarak temizlenmesi ve kulaklık, mikrofon gibi cihazların da başkalarıyla paylaşılmaması tavsiyesinde bulunuyor. SODİGEM Bilim Kurulu’nun yaptığı açıklamada telefon ekranlarının günde en az iki kez temizlenmesi, cep telefonlarının başkalarına verilmemesi ve verilmesi durumunda mutlaka temizliğinin yapılmasına vurgu yapılıyor.

Telefonunuzu nasıl temizlemeniz gerektiğine geçmeden önce telefonunuzun temizliği sırasında kaçınmanız gerekenleri açıklamak gerek. Telefonunuzu temizlerken beklenmedik kaza ve arızaların olmaması için aşağıdaki maddelere dikkatinizi çekmek istiyoruz.

  • Çamaşır suyu, sirke ve alkollü içecek kullanmayın.
  • Temizleyici spreyleri doğrudan telefonunuza püskürtmeyin.
  • Telefonunuzu herhangi bir sıvıya batırmayın.
  • Kimyasal içeren herhangi bir sıvı, jel veya sprey kullanmayın.
  • Yüzde 70’in üzerinde izopropil alkol içeren dezenfektan mendilleri kullanmayın.

Gelelim telefonların nasıl doğru bir şekilde temizleneceğine. Telefonunuzun ekranına ve diğer bölgelerine zarar vermeden temizlemek için aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririz:

  • Elinize tek kullanımlık eldiveninizi takın.
  • Telefonunuza takılı olan tüm kabloları çıkarın ve telefonunuzu kapatın.
  • Öncelikli önerimiz  olan gözlük bezi, mikrofiber bez gibi yumuşak ve tüy bırakmayan bir bezin üzerine dezenfektan püskürterek telefonunuzun ekranını silin. Eğer yakınlarınızda bu gibi bezler bulamazsanız, bir kağıt havlu aracılığıyla da bunu yapabilirsiniz.

telefon temizliğinde kullanılması gereken bezler

  • Telefonunuzu dezenfektan ile nemlendirdiğiniz bezle silerken kulaklık, şarj aleti gibi girişlerden sıvı kaçmamasına özen gösterin.
  • Temizleme işlemini bitirdikten sonra yine temizlerken kullandığınız gibi bir bezle kurulayın.
  • Ellerinizi sabun ve su ile en az 20 saniye yıkayın.

Ayrıca Apple'ın, 'iPhone'nuzu temizleme' başlığı ile kullanıcılarını bilgilendirme amacıyla iPhone 3G'den iPhone 11 Pro Max'e kadar olan tüm modeller için nasıl bir temizleme işlemi yapılması gerektiğine dair paylaştığı yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712