Blog
apple az bilinen özellikler

Az Bilinen Ama Bir O Kadar Kullanışlı iPhone Özellikleri

İpuçları 06 Aralık 2023 09:45

Apple kullandığı IOS işletim sisteminde kullanıcılarına kendini çok belli etmeyen ancak oldukça pratik birçok özellik sunuyor.

Apple kullandığı IOS işletim sisteminde kullanıcılarına kendini çok belli etmeyen ancak oldukça pratik birçok özellik sunuyor. Kullanıcıların öğrendiklerinde o zamana kadar nasıl fark etmediklerini sorguladığı ve hemen hayatının birer parçası haline getirdiği özelliklerden bazıları şunlar;

 

1. Hesap Makinesinden Rakam Silme

Hesap makinesinde herhangi bir rakamı silmek için parmağınızı ekranın üst kısmından sağa veya sola kaydırabilirsiniz. 

 

iphone hesap makinesi

 

2. Mesaj Sabitleme

iMessage uygulaması üzerinden gönderilen mesaja basılı tutup iğnele seçeneğine dokunursanız ilgili mesajı sabitleyebilirsiniz.

 

iphone

 

3. Widget'ları Klasörleme

Ana ekran widgetlarını bir arada tutmak için boş bir alana dokunup basılı tutun ve ardından herhangi bir widget'ı aynı boyuttaki başka bir widget'ın üzerine sürükleyin.

 

ekran görüntüsü

 

4. Birden Fazla Fotoğrafı Tek Seferde Seçme

Herhangi bir uygulamadan başka bir uygulamaya birden fazla fotoğraf aktarmak istediğinizde, fotoğrafa 3 saniye basılı tutup ve titreşimi algıladığınızda parmağınızı ekranın başka bir kısmına sürükleyerek, başka bir parmağınızla da diğer fotoğrafları seçebilirsiniz. Fotoğrafların seçili olduğu parmağınızı uygulamalar arasında kaydırarak da bunları başka bir uygulamaya taşıyabilir veya iPhone'un fotoğraflar uygulamasına ekleyebilirsiniz.

 

ekran görüntüsü

 

5. Klavye Kısayolları Tanımlama

Sözük ya da söz öbeği kısayolları oluşturmak için;

Ayarlar > Genel > Klavye > Metin Değişimi 

adımlarını izleyip ekranın sağ üst köşesindeki ‘+’ butonuna basarak kıyasollar ekleyebilirsiniz. Örneğin ifade alanına "cfhg" kestirmesiyle "CepFix’e hoşgeldin!" ifadesini eşleştirmeniz durumunda, klavyede her "cfhg" yazışınızda üst barda öneri olarak " CepFix’e hoşgeldin!" ibaresini göreceksiniz.

 

iphone ekran görüntüsü

 

6. Kilit Ekranında Kamerayı Açma

Kilit ekranının sağ alt köşesinde bulunan kamera simgesine basılı tutmak yerine ekranı sola kaydırarak daha pratik bir şekilde kameraya erişebilirsiniz.  

 

7. Belge Tarama

Herhangi bir belgeyi tarayıp notlar uygulamasına eklemek için bir nottaki kamera düğmesine dokunup belgeleri tara özelliğini kullanabilirsiniz.

 

8. Resimdeki Yazıları Kopyalayabilme

iOS 15'ten itibaren, kamera uygulamasına girip vizörü herhangi bir yazıya tutarak, sağ alt köşede beliren metni tara düğmesine basarak resimdeki yazıları kopyalayabilirsiniz. Ancak bu özelliği kullanabilmek için:

Ayarlar > Genel > Dil ve Bölge 

adımlarını izleyip canlı metin özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

 

9. Albümdeki İlk Fotoğrafa Atlayabilme

Fotoğraflar uygulamasında bir albümdeki ilk fotoğrafa atlamak için ekranın en üstüne, saatin olduğu bölüme dokunabilirsiniz. Bu özellik yalnızca fotoğraflar uygulamasında değil, birçok internet sitesinde de sayfanın en başına çıkmak için kullanılabiliyor.
 

10. Arama Çubuğunu Açma

Ana ekrandan arama ve Siri Önerilerine hızlı bir şekilde erişmek için parmağınızı ekranın ortasında aşağı kaydırabilirsiniz.

 

11. Tarayıcı Sekmelerini Otomatik Kapatma

Bu ipucu ne kadar korkutucu görünse de, tarayıcınızdan daha çok verim almanız için kullanışlı bir yöntem. Bu yöntemin yalnızca varsayılan Safari internet tarayıcısı için çalıştığını söyleyelim.
Ayarlar > Safari > Sekmeleri Kapat
Adımlarını izleyerek sekmelerinizin otomatik kapanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sekmelerinizi günlük, haftalık ya da aylık olarak otomatik kapatmaya ayarlayabilirsiniz. 

 

12. Uygulamaların Puanlama Bildirimlerini Engelleme

Bu ipucu ne kadar korkutucu görünse de, tarayıcınızdan daha çok verim almanız için kullanışlı bir yöntem. Bu yöntemin yalnızca varsayılan Safari internet tarayıcısı için çalıştığını söyleyelim.
Ayarlar > Safari > Sekmeleri Kapat
Adımlarını izleyerek sekmelerinizin otomatik kapanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sekmelerinizi günlük, haftalık ya da aylık olarak otomatik kapatmaya ayarlayabilirsiniz.

 

13. Müzik Çalarken Video Kaydetme

Bilindiği üzere IPhone’larda müzik çalarken video kaydedilemiyor. Bu durum da kullanıcıların canını bir hayli sıkıyor. Ancak bu durumun basit bir çözümü var. 

Arka planda müzik çalarken kamera uygulamasını açtığınızda video çekmek için video moduna girmek yerine fotoğraf çekme tuşu (denklanşöre) basılı tutun ve dilerseniz sabitlemek için parmağınızı sağa kaydırın. Bu, müzik çalarken video kaydetmenizi sağlayacaktır.
 

14. Uygulama İndirmelerinde Öncelik Verme

Birden fazla uygulamayı aynı anda indirirken hangi uygulamanın diğerlerinden daha önce indirileceğine karar verebilirsiniz. Bunu yapmak için indirilen uygulamalardan sizin öncelikli olmayanın üzerinde basılı tutup ‘İndirmeye Öncelik Ver’ seçeneğine dokunmanız yeterli. Bunu yaptıktan sonra tıkladığınız uygulamanın indirilmesi sona atılacak ve diğer uygulamaların indirilmesi başlayacaktır.

 

15. Notları Kilitleme

Notlar uygulamasında parolalar, kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerinizi saklamanız gerekiyor ancak notlarınızın başkaları tarafından okunmasından endişe ediyorsanız notlar uygulamasını kilitleyebilirsiniz. Bunun için;

Ayarlar > Notlar > Parola 

Adımlarını izleyerek notlarınız için şifre oluşturabilirsiniz. Şifrenizi unutmanız halinde de yine aynı menü üzerinden resetleyebilirsiniz.

 

 
 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712