Blog
Apple iOS 18 İle Gelecek Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Duyurdu!

Apple iOS 18 İle Gelecek Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Duyurdu!

Duyurular 31 Mayıs 2024 16:00

Apple iOS 18 İle Gelecek Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Duyurdu!

Teknolojinin herkes için erişilebilir olması gerektiğine inanan Cupertino merkezli teknoloji devi Apple, bu yıl içinde iOS 18, iPadOS 18, macOS 15 ve visionOS 2 gibi yeni işletim sistemlerini kullanıcılarına sunmaya başlayacak. Yeni işletim sistemlerinin beraberinde getireceği erişilebilirlik özelliklerinin bir önizlemesi de yayımlandı. 16 Mayıs Dünya Engelliler Farkındalık Günü'ne denk gelen bu gelişmeler, engelli bireylerin teknolojiyi daha etkin kullanabilmelerine ve günlük hayatlarında bağımsız olabilmelerine imkan sağlayacak.

iPhone ve iPad modelleri, göz izleme teknolojisine kavuşacaklar. Bu sayede kullanıcılar, cihazlarını sadece gözlerini kullanarak kontrol edebilecekler. Yeni teknolojiyle birlikte Kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi motor fonksiyonlarını kullanamayan kişiler için de cihaz kullanımı kolaylaşacak.. Ayrıca, müzikler titreşimlerle engelli bireylere aktarılacak. VoiceOver sesli klavyelere sesli kısayollar da eklenecek. Ayrıca bu cihazlar, araç hareketlerine karşı kullanıcılarını uyarabilecekler.

CarPlay, yeni güncelleme ile sesli kontrol özelliğine kavuşacak. Çevredeki sesler yazılı uyarılarla kullanıcılara iletilmek üzere Ses Tanıma özelliği kullanılacak. CarPlay ayrıca renk filtrelerine de sahip olacak.

visionOS 2 ile birlikte Apple başlıklarına Live Captions özelliği gelecek. Bu sayede işitme güçlüğü çeken kullanıcılar da konuşmaları takip edebilecekler. Bu özellik hem gerçek sohbetlerde hem de sesli uygulamalarda kullanılabilecek.

Apple ayrıca bu yıl, VoiceOver uygulamasına yeni sesler ve yeni kontroller ekleyecek. Okuma gerektiren uygulamalarda büyüteç özelliği de kullanıma sunulacak. Braille alfabesi kullananlar da bu klavyeye daha hızlı erişebilecekler.

Konuşma güçlüğü çeken veya konuşamayan kişiler artık Mandarin dilinde de iletişim kurabilecekler ve kişisel sesleri seçebilecekler. Fiziksel zorluklar yaşayanlar ise cihazlarda ekranın bir kısmını kullanarak tam kontrol sağlayabilecekler. Tuşlar yerine ekrana dokunarak kamera kontrolleri mümkün olacak.

Apple'ın yeni iOS 18'i 10 Haziran'daki WWDC'de tanıtması bekleniyor.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712