Blog
Android DNS ayarları

Android Cihazlarda DNS Değiştirme Yolları

İpuçları 06 Ağustos 2018 14:15

Android telefonunuzda Wi-Fi ya da mobil veri için DNS adresi değiştirmek sandığınız kadar zor değil. İşte Android’de en kolay ve güvenilir DNS değiştirme yöntemleri.

Çoğumuz bilgisayarda DNS değiştirme yollarını biliyoruz, ancak akıllı telefonlarda veya tabletlerde bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Yazının devamında Android cihazlarda DNS değiştirme yöntemlerine göz atacağız.

Evinizde ya da işyerinizde bir Wi-Fi yönlendiriciniz varsa, akıllı telefonunuz internete bağlanmak için DNS ayarlarını kullanacaktır. Dolayısıyla telefon veya diğer bağlı cihazlarda fayda sağlamak için yönlendiricideki DNS’I değiştirebilirsiniz. Ancak mobil veri kullanıyorsanız ve telefonunuzdaki DNS ayarını değiştirmek isterseniz, bazı ek adımlar atmanız gerekir.

Android cihazlarda DNS ayarları nasıl değiştirilir?

DNS sunucu adreslerini değiştirmek için takip edebileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Aşağıda hem Wi-Fi hem de mobil veri için en kolay ve güvenilir olan yöntemlerden bahsedeceğiz.

Herhangi bir uygulama kullanmadan DNS değiştirme

Bu kolay yöntem sadece Wi-Fi için çalışır, hücresel veriler (3G, 4G) için çalışmaz. Eğer mobil veri için DNS ayarlarını değiştirmek istiyorsanız bir sonraki maddeye geçebilirsiniz.

Herhangi bir uygulama kullanmadan DNS ayarlarınıza değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin

20180806152204_DNSde%C4%9Fi%C5%9Fim.jpg:

  • Android telefonunuzda Ayarlar > WiFi bölümüne gidin ve düzenli olarak kullandığınız bağlantı adına basılı tutun. Ardından Ağı Değiştir’i seçin.
  • Burada birkaç seçenek göreceksiniz. Aşağı kaydırın ve Gelişmiş Seçenekler’e tıklayın. İki ayar daha göreceksiniz.
  • Ardından IP ayarlarınız zaten statik değerine ayarlanmamışsa, DHCP’ye dokunun ve Statik’i seçin.
  • Aşağı kaydırın, DNS 1 ve DNS 2’yi bulun. Burada istediğiniz herhangi bir DNS sunucu adresini ayarlayabilirsiniz. Örneğin Google DNS kullanmak istiyorsanız, DNS 1’e 8.8.8.8 ve DNS 2’ye 8.8.4.4 yazabilirsiniz.
  • Herşeyi doğru bir şekilde yaptıktan sonra kaydedin. Ve artık Wi-Fi’a bağlanabilirsiniz

Üçüncü taraf bir uygulama kullanarak DNS değiştirme

Aslında çoğu kullanıcı Android cihazındaki DNS adreslerini değiştirmek için bu yöntemi kullanıyor. Çünkü bu yöntem hem kolay ve sorunsuz hem de mobil veri veya Wi-Fi özelinde uygulanabiliyor.

Çoğu kullanıcı sadece root’lu cep telefonlarında mobil verinin DNS ayarlarının değiştirilebildiğini düşünür. Fakat bu doğru değil. Hem root’lu hem de root’suz cihazlarda üçüncü taraf uygulamaları kullanarak DNS ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

Google Play Store’da DNS ayarlarını değiştirebilecek birçok uygulama var. Bunlardan biri olan DNS Changer ile ayarlarınızı nasıl değiştirebileceğinize bir göz atalım:

20180806152943_DNSDe%C4%9F%C5%9Fitirme3rdparty.jpg

  • Öncelikle Play Store’dan DNS Changer’ı telefonunuza indirin ve açın.
  • Bir DNS sağlayıcı seçin ve altındaki seçeneğe dokunun. Burada Google DNS, Open DNS, Yandex DNS, Level3 DNS gibi önceden tanımlanmış bazı DNS adresleri bulunur. Bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz.
  • Farklı bir adres kullanmayı tercih ederseniz Custom DNS (Enter Manually) opsiyonunu seçin.
  • Şimdi alan adı sunucusu (DNS) adresini manuel olarak yazabilir ve Başlat’a dokunabilirsiniz.

DNS değiştirmek için kullanabileceğiniz farklı uygulamaları da Google Play Store’dan bulabilirsiniz.

Yönlendirici üzerinden DNS değiştirme

Kablosuz yönlendiricinizde (Wi-Fi router) DNS değiştirirseniz, bağlı olan tüm Android cihazlarda da etkili olacaktır. Dolayısıyla akıllı telefonunuzda herhangi bir DNS yapılandırması yapmak istemiyorsanız, kablosuz yönlendiricinizin kullanım kılavuzunu izleyebilirsiniz. Genellikle şu adımlar uygulanır;

  • Öncelikle yönlendiricinizin yönetici paneline giriş yapmanız gerekir. Muhtemelen http://192.168.0.1/ adresini ziyaret ederek bulabilirsiniz. Yönlendiricinizin kimlik bilgileri ile giriş yapabilirsiniz.
  • Ağ > WAN ‘a gidin. Burada DNS adreslerini belirleme seçeneklerini görmelisiniz.

DNS değişikliğinin doğru çalışıp çalışmadığının doğrulanması

DNS değişikliğini yaptınız ve internete bağlandınız. Fakat değişikliğin çalışıp çalışmadığından emin olmak istiyorsanız, bunu anlamanın çeşitli yolları var.

  • DNS değişikliğinizi doğrulamak için, telefonunuzda bu DNS adreslerini ayarlayın: 208.67.222.222, 208.67.220.220 (Open DNS).
  • Şimdi, internete yeniden bağlanın ve şu sayfayı ziyaret edin: https://www.opendns.com/welcome/
  • Açılan sayfada “Welcome to OpenDNS. Your internet is safer, faster…” yazıyorsa, değişikliğin çalıştığından emin olabilirsiniz. Eğer “You aren’t using OpenDNS yet. Let’s fix that.” yazısıyla karşılaştıysanız, bir şeyler yanlış olabilir. Bu durumda Android telefonunuzda DNS değiştirme adımlarını yeniden uygulayabilirsiniz.

Bazen, ISS'niz DNS değiştirme isteklerini engelleyebilir. Bu durumda, Android telefonunuzdaki veya herhangi bir cihazdaki herhangi bir DNS ayarını değiştirmek işe yaramaz ya da internete bağlanmanızı kısıtlayabilir. Bu durumda herhangi bir değişikliği geri almak sorununuzu düzeltir.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712