Blog
Akıllı Telefonlar İçin Bluetooth Kullanma Rehberi

Akıllı Telefonlar İçin Bluetooth Kullanma Rehberi

İpuçları 06 Haziran 2018 15:45

Akıllı telefon kullanıcısıysanız Bluetooth’u mutlaka kullanmış ya da en azından duymuş olmalısınız. Fakat Bluetooth’un aslında nasıl çalıştığını ve bu teknoloji ile neler yapabileceğinizi gerçekten biliyor musunuz?

Bugüne kadar Bluetooth’u sadece kulaklığınızı bağlamak ya da arkadaşınızın telefonuna dosya göndermek için kullandıysanız, aşağıdaki rehbere bir göz atın. Bluetooth teknolojisi nedir ve ne işe yarar birlikte bakalım.

Bluetooth nedir, nasıl çalışır?

Bluetooth, elektronik cihazların birbirine bağlanmasını ve birbiriyle etkileşime girmesini sağlayan kablosuz iletişim teknolojisidir. Akıllı telefonlardan hoparlörlere, dizüstü bilgisayarlara ve daha fazlasına kadar çeşitli cihazlarda bulunabilir.

Bluetooth Wi-Fi, mobil veri veya hücre ağına dayanmaz. Bluetooth uyumlu cihazlar birbirlerine çok yakın olduğu sürece, kablosuz bir şekilde iki yönlü iletişimde yer alabilirler.

Bluetooth'un sürüm numaraları ne anlama geliyor?

Bluetooth, 1999 yılında piyasaya sürüldüğünden beri bir dizi büyük yinelemeden geçti; ilk sürümü olan 1.0’ı artık herhangi bir cihazda bulmak zor. Bu sürümler arasındaki en büyük fark hızdır.

En son iterasyon olan Bluetooth 5 ile verilerin aktarım en hızlı ve en verimli hale gelmiştir. Bluetooth 4.0 ve üstü en yeni Android veya iOS akıllı telefonlarda bulunabilir.

Bluetooth ve NFC arasındaki fark nedir?

20180612140957_bluetoothvsnfc.jpg

NFC yani Near Field Communication, yani Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi yeni nesil bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Temelde NFC standartlarına uyumlu elektronik cihazlar arasında yakın mesafede iletişimi sağlar. Daha hızlı bağlantılar için NFC'yi Bluetooth ile birlikte kullanabilirsiniz.

Bluetooth ve NFC benzer birçok yönü vardır. Aradaki belirleyici farklar:

  • NFC, iki Bluetooth cihazını birbirine bağlamanız anlamına gelen "eşleştirme" gerektirmez - bu nedenle veri aktarımına başlamak daha hızlı gerçekleşir.
  • NFC daha kısa mesafelerde çalışır (genellikle 10 cm'den az).
  • Mobil ödeme için NFC kullanılabilir, Bluetooth kullanılamaz.

Fakat son gelişmeler sonucunda Bluetooth 4.0'ın en az 200 feet (yaklaşık olarak 60 metre) menzile sahip olduğu ve NFC'den daha hızlı veri aktardığının söylendiğini de belirtelim.

Telefonumun Bluetooth özelliği olup olmadığını nasıl anlarım?

Şu anda bir akıllı telefona sahipseniz, büyük olasılıkla Bluetooth özelliği vardır. Bu teknoloji düşük maliyetinin yanında geniş çapta uygulanabilir ve kullanımı kolaydır. Telefonunuz çok eski veya çok ucuz değilse, Bluetooth kullanabilirsiniz demektir.

Telefonumda Bluetooth'u nasıl kullanırım?

Android telefonlarda bekleme konumundayken bildirim alanını aşağı doğru kaydırdığınızda Bluetooth simgesini görebilirsiniz. Etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak için buna dokunun. Alternatif olarak Ayarlar’da Bluetooth’a giderek açık ya da kapalı konuma getirebilirsiniz.

iOS telefonlarda ise bildirim menüsünü yukarı doğru çekerek Bluetooth simgesinden ya da yine Ayarlar’dan Bluetooth bölümüne giderek bağlantıyı açabilir veya kapatabilirsiniz. Bluetooth’u açamıyorsanız ya da dönen bir dişli simgesi görüyorsanız, cihazınızı baştan başlatarak tekrar deneyin.

Telefonumu bir Bluetooth cihazla nasıl eşlerim?

20180612141425_Pairing_Bluetooth_BONDILmbqxnujw.png

Cihazınızda Bluetooth’u açın, ardından akıllı telefonunuzun Bluetooth menüsünden bağlantı kurmak istediğiniz cihazın adını arayın ve üzerine dokunun. (Varsayılan olarak, bağlanmak istediğiniz cihazın adı çok açık olmalıdır.) Birkaç saniye içinde cihazlar eşleştirilir.

Bazı Bluetooth cihazlarına bağlantı için bir PIN kodu gereklidir, bunun ne olduğunu bilmiyorsanız, cihaz kılavuzuna bakın.

Bluetooth'u ne için kullanabilirim?

1. Müzik dinlemek için

Bluetooth'un en yaygın kullanımlarından biri, akıllı telefonunuzu kablosuz hoparlörlere veya kulaklıklara bağlamak. Bunun avantajı, kulaklık kablolarının karışması veya kısa kalması gibi sıkıntıların yaşanmamasıdır. Bluetooth'un spor kulaklıklar için tercih edilmesinin nedenlerinden biri de budur.

Ayrıca, tüm ihtiyaçları karşılamak için birden çok Bluetooth hoparlörü de bulabilir ve akıllı telefonunuz ile uzun ve karışık kablolara gerek kalmadan kendi ses sisteminizi oluşturabilirsiniz.

2. Hands-free kulaklıklar için

20180612142047_bluetoothkulakl%C4%B1kiconx.jpg

Ahizesiz kullanım özelliği sunan kulaklıklar, Bluetooth için bir başka popüler kullanım alanı. Küçük, kulak içi cihazları akıllı telefonunuza bağlayabilirsiniz, böylece hareket halindeyken hızlı ve kolay bir şekilde arama yapabilirsiniz.

3. Dosya aktarımı için

Dosya göndermek istediğiniz birine yakınsanız, bunu yapmak için Bluetooth'u kullanabilirsiniz. Bu, bir Wi-Fi sinyalinin erişiminin dışında olduğunuzda daha büyük dosya türlerini aktarmanız gerektiğinde kullanışlı bir yöntem olabilir.

4. Otomobillerde hands-free için

Bluetooth'u arabanızda yolculuk esnasında da kullanabilirsiniz. Telefonunuzu otomobilinizle eşleştirin ve akıllı telefonunuza dokunmanıza gerek kalmadan çağrı alın. Bu kurulumla ilgili talimatlar arabaya ve üreticiye bağlı olacaktır. Sadece telefonunuzda, Bluetooth cihazları menüsünde aracın Bluetooth kimliğini bulmanız yeterli.

Yaygın Bluetooth sorunları nelerdir?

Kullanıcıların Bluetooth ile ilgili yaşadığı en yaygın sorun, cihazlara bağlanamaktır. Bu herhangi bir sebepten kaynaklanabilir fakat genellikle sebebi uzaklık ile ilgilidir. Bluetooth'un 300 metreye kadar bağlantı kurabiliyor olması iddialarına rağmen, pratikte genellikle etkili bağlanma mesafesi bundan daha azdır. Duvarlar, yüzeyler ve elektriksel etkileşimler bağlantıyı ​​sınırlayabilir. Cihazları bağlamakta sorun yaşıyorsanız, her şeyden önce, her iki cihazın da Bluetooth'un açık olduğundan ve birbirlerine yakın olduğundan emin olun.

Diğer bir yaygın sorun, cihazların bulunamaması veya tanınmamasıdır. Cihazları kapatıp açarak bu sorunu büyük ihtimalle çözebilirsiniz. Kulağa çok kolay gelse de etkili bir çözümdür.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712