Blog
telefon neden ısınır

Akıllı Cep Telefonları Neden Isınır? Bunun İçin Ne Yapmalı?

İpuçları 02 Ekim 2017 12:00

Akıllı telefonunuz rahatsız edici şekilde ısınıyorsa, bazı kontrolleri gerçekleştirerek sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Akıllı cep telefonunuz alışılmadık bir şekilde ısınmaya mı başladı? Cebinizde taşıdığınız telefonunuzun patlayacak kadar sıcak olduğunu mu hissediyorsunuz? Telefonunuz o kadar ısınıyor ki kendiliğinden kapanıyor mı? O halde doğru yerdesiniz. Aşağıda detaylıca yazdığımız kılavuz ile cep telefonunudaki ısınmanın nedenini belirleyerek, bu sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.

Akıllı telefonlar neden ısınır?

Akıllı bir cep telefonunun kullanım sırasında bir miktar ısınması gayet normal bir durumdur. Her elektronik cihazın kullanımı sırasında bir noktaya kadar ısınması kabul edilebilir olsa da cep telefonunuzun sürekli olarak aşırı ısınması kesinlikle normal değildir. Fakat bu, cep telefonunuzun sürekli sıcak olmasının ya da elinizi yakacak kadar ısınmasının normal olduğunu göstermez. Eğer telefonunuz zarar görecek derecede ısınıp endişelenmenize neden oluyorsa bu durumun sebebini bulmanız için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz.

Akıllı cep telefonunuzun neden ısındığını tespit etmeniz, çözüm için size önemli ipuçları verebilir. Bu nedenle önce aşağıdaki sebepleri inceleyerek, telefonunuzun neden ısındığını bulmalısınız:

20171002120802_phone%20on%20f%C4%B1re.jpeg

1.Bataryadan kaynaklanan ısınmalar

Yapmanız gereken ilk şey telefonunuzun nereden ısındığınız belirlemek. Telefonunuz ısınmaya başladığında eğer bataryanın olduğu arka tarafın daha sıcak olduğunu hissediyorsanız, aşırı ısınan cep telefonunuz değil, pil olabilir. Arızalı bir pilin değiştirilmesi, ısınma sorunu olan telefonun tamirinden çok daha az maliyetle yapılabilir.

Telefonunuzun bataryası çıkarılabilir bir batarya ise çıkararak şeklinin bozulmuş ya da şişmiş olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bir yıldan uzun süredir kullanılan bataryalar eskiyebilir, bu durumda yeni ve orijinal bir batarya alarak sorunu çözebilirsiniz. Fakat batarya çıkarılmıyorsa, buradan tamir talebi oluşturabilirsiniz.

2.Şarj cihazından kaynaklanan ısınmalar

Telefonunuzun şarja taktığınız şarj kısmı ısınıyorsa ya da sadece şarjdayken ısınıyorsa, şarj cihazının kendisi ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda telefonunuza uygun orijinal başka bir şarj cihazı ile şarj etmeyi deneyin. Eğer ısınma sorunu devam etmiyorsa bir önceki şarj cihazınızdan vazgeçmenin zamanı gelmiş demektir.

Fakat problem şarj cihazında değilse birkaç konuyu daha kontrol etmek için aşağıdaki maddelerle devam edin.

3.Telefonun kendisinden kaynaklanan ısınmalar

Telefonun arka kısmı ısınıyor fakat tam olarak bataryanın olduğu yer değilse, telefonda bir sorun olma ihtimali yüksektir.

Telefonunun kulağınıza denk gelen hoparlör kısmı ısınıyorsa; bu durum rahatsız edici olmaktan ziyade endişe verici bir durumdur. Bu gibi bir sorun ile karşılaştıysanız cihazınızın muhtemelen donanımsal bir sorunu olabilir.

Bir diğer ısınma da telefonun ekranının aşırı sıcakolmasıdır. Dokunmatik ya da görüntülü ekran aşırı ısınıyorsa, yine sorunun telefondan kaynaklandığını düşünerek aşağıdaki tavsiyelere bir göz atmalısınız.

20171002121251_yanm%C4%B1%C5%9F%20telefon.jpg

Aşırı ısınan bir cep telefonu nasıl düzeltilir?

Telefonunuzun aşırı ısınması batarya ya da şarj aletinden değil, telefonun kendisinden kaynaklanıyorsa, bunun birkaç nedeni ve çözümü vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çok fazla uygulama çalışıyor olabilir.

Bir cep telefonundaki uygulamave yazılımlar, zamanla birikir ve telefonu zorlamaya başlar. Eğer telefonunuz beklenmedik bir şekilde sıcak olmaya başladıysa, arka planda çalışan uygulamaları ve işlemleri durdurabilir ve kullanmadığınız uygulamaların bir kısmını silebilirsiniz. Ayrıca telefonu ara sıra kapatıp açmak da bazı uygulamaları açar açmaz çalıştırmayacağı için faydalı olabilir.

  • Bir uygulama fazla uzun süre çalıştırılıyor olabilir.

Akıllı telefonların harika cihazlar olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Akıllı telefonunuzla oyunlar oynayabilir, müzik dinleyebilir, fotoğraf ve video çekebilir, web’te arama yapabilir, mesaj gönderebilir ve görüşme yapabilirsiniz. Bütün bu işlemleri avucunuzun içindeki tek bir cihazla yapabilirsiniz.

Fakat her şeyin olduğu gibi akıllı telefonların da yapabileceklerinin bir sınırı vardır. Uzun süre film izlemeni ya da bazı oyunları oynamanız telefonunuzun ısınmasına sebep olabilir. Bu nedenle telefonunuzun özelliklerine uygun işlemleri uygun bir süre içinde yapmanızda fayda var.

Örneğin eski model akılı telefonların çoğu yeni mobil uygulamaları çalıştırmakta ya da uzun süre çalıştırmakta zorlanabilir. Saatlerce süren bir telefon görüşmesi, hoparlör kısmının ısınmasına neden olabilir.

  • Yoğun akış telefonun ısınmasına neden olabilir.

Akıllı telefonlar video ve film gibi multimedia içeriklerini çalıştırmak konusunda da oldukça işimize yarıyor. Seyahat ederken film izlemek, yolculuk boyunca sıkılacağınız süreyi eğlenceli hale getirebilir. Fakat film izlemek ya da videoları sürekli olarak oynatmak, telefon işlemcisinin daha fazla çalışmasını gerektirir. Bu durumda telefon daha fazla enerji tüketeceğinden ısınabilir. Özellikle de online videolar birveri bağlantısının yükünü de telefona yansıtacağından telefonunuzda sıcaklık artışı hissetmeniz muhtemeldir.

20171002122142_20140916133910-hot_iphone.jpg

  • Uygulama özellikleri telefonun ısınmasına neden olabilir.

Uygulama mağazaları özellikle mobil oyunlar için oldukça geniş bir yelpazeye sahip ve her geçen gün daha eklenceli uygulamalar da eklenmeye devam ediyor. Bu oyun ve uygulamaların bazıları, diğerlerine göre daha fazla işlem gücü gerektirir. Buna bir de uzun süren uygulama kullanımını eklediğinizde telefonunuz ısınmaya başlayabilir.

Birçok uygulama veri bağlantısı gerektirirken, bazıları başka kaynaklara da ihtiyaç duyabilir. Bazı oyunlarda telefonunuz sadece uygulamayı çalıştırmakla kalmaz aynı zamanda Facebook arkadaş listesine erişim gibi ek kaynaklara ulaşmaya çalışır. Telefonunuzun ısınma problemi bu sebepten kaynaklanıyorsa, kullanmadığınız sürede kapatmanız size yardımcı olacaktır.

  • Telefonunuz yeterince hava almıyor olabilir.

Akıllı cep telefonlarının en çok ısındığı mevsim genellikle yazdır. Bir de telefonu cebinizde taşımaya alışkın biriyseniz, sıcaklığı hissetmeniz oldukça muhtemel. Her akıllı telefonun soğuyabilmesi, bir nevi nefes alabilmesi için biraz havalandırılmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle cebinizden sık sık çıkarabilir, en sağlıklı yöntem olarak çantanızda ya da koruyucu bir kılıfta taşıyabilirsiniz.

Kılıflar akıllı telefonlar için genellikle önemli bir yatırımdır. Telefonunuzu en iyi şekilde korumaya veya düşme ve kazalara karşı hasar görmemesine yardımcı olurlar. Ancak kullandığınız kılıfın telefonun hava almasına engel olmadığından emin olmalısınız. Bunun için telefonunuzu bir süre kılıfsız kullanarak ısınıp ısınmayacağını gözlemleyebilirsiniz.

20171002122441_Smartphone_overheating_featured-2.jpg

Diğer olası nedenler

  • Su hasarı

Duş alırken müzik dinlemeyi sevenlerden misiniz? Telefonu cebinizde taşırken terlemeye karşı dikkat ediyor musunuz? Ya da telefonunuzun başına bir sıvıya maruz kaldığı bir kaza geldi mi? Güç sorunları ve aşırı ısınma su ile zarar görmüş telefonların karşılaştığı yaygın problemlerdir.

  • Aralıksız çalışma

Telefonunuz en son ne zaman dinlendi? Gün içerisinde sürekli açık kalan telefonu gece de sabaha kadar şarjda mı tutuyorsunuz? Isınma problemi telefonunuzun sürekli çalışıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumdan şüpheleniyorsanız telefonu bir süre kapalı tutarak dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

  • Gereksiz işlev ve özellikler

Telefonunuzda kullandığınız hava durumu, saat, trafik durumu, takvim ve benzeri widget’lar sürekli olarak güncellendiği için telefonunuzun sürekli çalışmasına neden olabilir. Ayrıca animasyonlu duvar kağıtları ve ses dosyaları kullanıyorsanız bunların hepsi aynı anda çalışacak ve telefonun ısınmasına neden olacaktır. Sizin için daha az önemde olan widgetları devreden çıkarıp, sabit duvar kağıdı gibi alternatif seçeneklere yönelirseniz, ısınma sorununu da çözmüş olacaksınız.

  • Overclock

Overclock’un ne olduğunu bilmiyorsanız bu maddeyi es geçebilirsiniz. Akıllı telefonlar bilgisayar gibidir. Eğer telefondaki bir yazılımı daha hızlı çalıştırmak ya da farklı bir şekilde çalıştırmak için manipüle ettiyseniz veya özelleştirdiyseniz, telefonunuz aşırı ısınmaya başlayabilir. Bilgisayardan farklı olarak telefona bir fan veya soğutucu ekleyemezsiniz. Dolayısıyla yaptığınız işlemi geri alabilirsiniz.

  • Eski yazılım

Güncellenmemiş yazılımlar telefonunuzun ısınma olasılığını yükseltmez. Fakat yeni yazılımlar telefona daha az yük bindirecek ve ortalama sıcaklığını düşürecek özelliklere sahiptir. Bu nedenle telefonunuzun yazılımının güncel olduğundan emin olun.

  • Donanım

Sıvı ve nem hasarına benzer bir şekilde telefonun bir parçasının zarar görmesi de ısınma problemine yol açabilir. Bu durumda ilgili parçanın onarılması ya da değiştirilmesi gerekir.

  • Yazılım

Olası bir donanım sorunu gibi yazılımsal sorunlar da ısınmaya neden olacaktır. Telefonunuz aşırı ıınmaya başlamadan hemen önce hangi uygulamaları indirdiğinizi tespit ederseniz, o uygulamaları devre dışı bırakarak problemin devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda saydığımız maddeleri gözden geçirdiğiniz, uyguladınız fakat telefonunuz hala aşırı ısınmaya devam ediyorsa, önemli bilgileri yedekleyerek telefonu fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyebilirsiniz. Fabrika ayarlarına dönmek tüm kullanıcı verilerini telefondan kaldıracaktır. Bu sebeple sorunun sebebi de ortadan kalkabilir. Fakat buna rağmen sorun çözülmediyse Cepfix olarak size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712