Blog
Türkiye’de rakamlarla akıllı telefon kullanımı

Türkiye’de rakamlarla akıllı telefon kullanımı

Duyurular 21 Nisan 2016 23:45

Akıllı telefonların Türkiye'de hızlıca artan kullanım oranı ve demografisi

Teknoloji her alanda hızla gelişiyor. Ancak bunu çevremize bir göz attığımızda anlamanın en kolay yolu şüphesiz ki cep telefonları oluyor. Bir ülkenin teknolojiye olan merakını ve teknolojiyi ne kadar kabullendiğini de cep telefonu kullanım oranları gösteriyor. En azından ülkemiz için bu durum böyle. Ülkemizde teknolojiye olan ilgi ve alaka cep telefonlarına odaklanmış durumda. Bir diğer deyimi ile akıllı telefonların yeni modelleri piyasaya sürüldüğü anda, bu modelin ilk kullanıcıları olmak için halkımız sıraya giriyor. Akıllı telefonlara karşı ilgi bu kadar büyük olunca, telefon şirketleri anketlerin birini bırakıp diğerini yapıyorlar. Ve bu anketlerle akıllı telefon kullanım oranlarından kullanılan modellere, kullanılan uygulamalara kadar her konuyu en ince detayına kadar takip ediyorlar. Yerel yapılan anketler ve araştırmalar da hesaba katıldığında birçok yerde, farklı rakamlarda oran ve grafik bilgisine rastlamak mümkün.

Önemli araştırma şirketlerinden TNS’nin Türkiye için bir Mobile Life, yani telefon hayatı adı altında bir rapor hazırlamıştır. 43 ülke ve toplamında 38 bin kişinin dahil olduğu, ülkemiz adına 776 kişinin katıldığı araştırmada Türkiye’nin dünya üzerindeki sıralaması, Türkiye’de hangi yaş aralıklarında kullanımın yapıldığı, hangi uygulamaların sıklıkla tercih edildiği gibi birçok konuda sonuçlara varılmıştır. Buna göre ülkemizde akıllı telefon kullanım oranı 2012 yılında % 13 iken, 2013 yılında 3 kata yakın bir artış göstererek % 34’e çıkmıştır.

Bugünlerde ise % 55 ’lere yaklaşmış durumda. Düzenlenen her rapor sonucunda ortaya çıkan bir söylem var ki, mobil cihaz kullanım durumu ülkelerin gelir düzeyine bağlı olarak gelişmekte. ABD, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkeler bunun en iyi örneği. Ve yine başka bir araştırmada söylenen, yükselen akıllı telefon fiyatları nedeni ile 2015 – 2016 yıllarında ülkemizde akıllı telefon satış rakamlarında ciddi bir gerileme olacağı ve hatta durma noktasına geleceği yönünde. bu açıklamaya bakıldığında ileri birkaç yılda ülkemizde akıllı telefon kullanım oranının sabit kalacağını söylemek mümkün.

Ülkemizde akıllı telefon kullanım oranı Türkiye İstatistik Kurumu 2014 açıklamasına göre % 53.8. bu oranın çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Yani akıllı telefon kullanan kitlenin % 63’ü erkek, % 37’si kadınlardan oluşuyor. Yaş aralığına bakıldığında, gençlerin büyük çoğunluğu oluşturduğu görülüyor. Akıllı telefon kullananların % 10’u 18 yaş altı çocuklardan oluşuyor. % 31 gibi büyük bir kitle 18 – 25 yaş arası gençlerin elinde bulunuyor. 26 – 30 yaş arası kişilerin kullanımı ise % 38’lere ulaşıyor. % 13’lük kısmı 31 – 40 yaş arası oluşturuyor ve kalan kısım 40 -60 yaş arasını oluşturuyor.

Araştırmanın son detayları ise; ülkemizde akıllı telefonlar en çok mesajlaşmak ve chat için kullanılmakta. Kişiler akıllı telefonlarını 4 senede bir değiştiriyor. Ancak 16 – 21 yaş aralığında bu süre çok daha kısa.

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712