Blog
Türkçe siri değerlendirmesi

Türkçe siri değerlendirmesi

iOS 21 Nisan 2016 23:45

İOS sesli asistani siri'nin Türkçe değerlendirmesi

Akıllı telefonlar, son yıllarda çok gelişmiş özellikler sunmaya başladı. Özellikle sesli asistanlar, hem iPhone, hem Android, hem de Windows Phone cephesinde gelişimlerini sürdürüyor.

Android cephesindeki sesli asistan kavramı, diğer sistemlerden farklı çalışıyor. Android’in sesli asistanı olan Google Now, diğer sistemlerde olduğu gibi kullanıcı ile konuşmuyor, kullanıcının sadece aramalar yapmasına ve telefon kullanımının kolaylaşmasına yardımcı olacak birkaç özellik içeriyor.

Windows Phone ise Cortana adındaki asistanı ile en iyi sesli asistanlardan birini sunuyor. Bazı haberlerde maç sonuçlarını bile doğru tahmin ettiği paylaşılan Cortana, akıllı telefon pazarındaki en iyi sesli asistan yazılımlarından biri. Ancak Cortana, gelişmeye devam ediyor ve şimdilik az sayıda dil desteği sunuyor.

Fakat bir asistan var ki, tüm sesli asistanlara bedel diyebiliriz. Evet, Siri’den bahsediyoruz. Mobil dünyanın en iyi sesli asistanı olan Siri, iPhone ve iPad modellerinin vazgeçilmez sesli asistanı. Ve Siri, bir süredir Türkçe dil desteği de sunuyor. Peki, Siri Türkçe dil desteği ile beklenen başarıyı yakalayacak mı? Bu yazımızda Türkçe dil desteği ile güncellenen Siri’ye yakından bakacağız.

Söylenenleri Anlayabilme

Kelimeler doğru telaffuz edildiğinde çok büyük oranda, söyleneni doğru algılayan Siri, bazen ilginç cevaplar verebiliyor. Örneğin, kendisi hakkında sorulan pek çok soruya cevap vermiyor. Şaka yapabiliyor. Ya da İngilizce dilde cevaplayabildiği Dünya ve Ay arasındaki mesafe ne kadar gibi pek çok soruyu sorusunu, Türkçe olarak cevaplayamıyor. Yaşanan bu tip hata ve eksikliklerin de kısa süre içerisinde düzeltilmesi muhtemel.

Verilen Cevaplar

Siri, bazen verdiği cevaplar ile kullanıcısını şaşırtabiliyor. Kullanıcısı şaka yap dediğinde, fıkra anlatabilen ya da basit espri yetenekleri olan Siri, günlük hayatınızı çok kolaylaştıran bir sesli asistan.

Siri sayesinde konuşarak not alabilir, günlük planlamanızı ve takvim ayarlamalarınızı yapabilir, alarm kurabilir ya da arkadaşlarınızı arayabilirsiniz. Ayrıca mesaj gönderebilir, hava durumuna bakabilir, borsayı takip edebilir, müzik dinleyebilir ve uygulamaları yönetebilirsiniz. Ve bu işlemlerin tamamı şu an için sorunsuz çalışıyor. Ancak kimi kullanıcıların aradığı bazı soruları da cevaplayamıyor.

Sonuç

Genel olarak Siri, Türkçe dilde halen pek çok hata içeriyor. Bazen doğru algılanan kelime için bile yanlış cevaplar verebiliyor. Ancak bunlar zamanla düzelebilecek sorunlar. Sonuç olarak Siri, Türkçe dil desteği sunan ilk resmi mobil işletim sistemi olarak tarihe geçti ve iPhone kullanıcılarını çok sevindirdi. Bakalım diğer işletim sistemlerinin sesli asistanları da, Siri kadar başarılı olabilecek mi?

 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712