Blog
Pokemon Go Logo

Pokemon GO nedir, nasıl indirilir ve oynanır?

Yeni Ürünler 25 Temmuz 2016 13:00

Dijital dünyanın yeni cılgılnığı Pokemon GO'yu sizin için inceledik

 

Pokemon GO nedir, nasıl indirilir ve oynanır?

Geçtiğimiz haftalarda ilk olarak ABD ve Yeni Zellanda’da piyasaya çıkan Japon oyun devi Nintendo’nun Pokemon Go’su Mobil dünyayı sarsarak adeta bir devrim yapıyor.

ABD’de neredeyse Twitter’ın günlük kullanıcı sayısına yaklaşan Pokemon GO, popüleritesini gerçek hayatla dijital dünyayı birbirine karıştırmakla sağlıyor. Arttırılmış gerçeklik (Augmented Reality) denilen bu yeni teknoloji önümüzdeki günlerde yeni uygulama alanlarıyla hayatımıza daha çok nüfuz ediceğe benziyor.

Pokemon GO nasıl indirilir?

Henüz ülkemizde yayınlanmaması nedeniyle Pokemon GO, Google Play Store’da veya App Store’da bulunmuyor. Birkaç hafta içinde ülkemizde de yanayınlanması beklenen Pokemon GO’yu işletim sisteminize göre farklı yollarla indirebilirsiniz.

Android kullanıcılarının izleyebileceği yöntem, tüm sızmış uygulamaları indirme yöntemiyle aynı; APK dosyasını güveneceğiniz bir internet sitesinden indirmek. APK dosyası bilgisayarlarımızda kullandığımız .exe dosyasının eşdeğeri, dolayısıyla telefonunuzda değişiklik yapma yetkisi var. Bu yüzden bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor. Pokemon GO indirmek isterken telefonunuza kötü amaçlı yazılım indirmemeye dikkat edin. APK Mirror’un linkleri nispeten daha güvenlidir ama yine de risksiz olmadığını bilmenizde fayda var. Bulduğunuz dosyayı indirirken güvenlik hatası verilirse bir kerelik de olsa Ayarlar’dan "Güvenlik" kısmında "Bilinmeyen Kaynaklar" kısmını aktif hale getirmeniz gerekebilir.

iOS kullanıcıları da farklı mirror sitelerinden bu oyunu yükleyebilir fakat daha güvenilir bir yol mevcut. Yeni Zellanda, Avusturalya, ABD veya oyunun yayınlandığı her hangi bir ülkeden Apple hesabı açmak. Bu linkten kendinize nerede hesap açacaksanız adres, posta kodu ve telefon numarası temin edebilirsiniz ve bu sayede farklı ülkelerde Apple hesabı oluşturabilirsiniz. Hesabınızı oluşturduktan sonra App Store’dan Pokemon GO’yu indirebilirsiniz.

 

Peki Pokemon GO nedir ve nasıl oynanır?

Pokemon GO, mobil cihazınızın içindeki GPS donanmını kullanarak yerinizi belirliyor; Google Maps ve Yandex Maps’in haritalarıda olduğu gibi sizin yerinizi harita üzerinde gösteriyor. Bu haritada sadece siz yoksunuz. Pokemon Go, nüfus yoğunluğu ve çevresel etkenleri alarak etrafa sanal pokemonları kısmen rastgele serpiştiriyor. Bize de bu pokemonları yakalayıp, pokemon eğitmeni olmak düşüyor.

20160725150539_IMG_3768.JPG

Pokemon nasıl avlanır, türleri neyi ifade eder?

Haritanın sağ alt tarafında 300 metreye kadar etrafınızada bulunan pokemonların listesi bulunuyor. Bunların altında ise yakınlık göstergeleri var. Yakınlık göstergeleri pokemon’arın bize yakın mı yoksa uzak mı olduğunu belirtiyor. Pokemonların altında 3 pati varsa uzak(300m), 2 ise orta mesafede(200m), 1 pati varsa yakın mesafede(100m) bulunduğu anlaşılıyor ve bu sayede Pokemonları bulabiliyoruz.

Pokemonları bulduğunuzu telefonunuzun titremesi ve haritada belirmesinden anlayabilirz. Bulduğunuz pokemonları yakalamanız gerekiyor. Bunu için poketopları başarılı bir şekilde pokemonların üstüne atmalısınız. Poketoplarınızın sayısı sınırlı bu yüzden bütün poketoplarınızı kullanırsanız, pokemon yakalayamazsınız. Yeni poketopları haritada belirtilen mavi  Pokestop denilen yerlerde 5 dakikada bir yenileyebilirsiniz. Oyun içinde 2 farklı pokemon yakalama arayüzü bulunuyor. Bunlardan ilkinde pokemonu yakalarken kameranız açılıyor ve pokemon o an bulunduğunuz yerdeymiş gibi görünüyor. Her ne kadar daha eğlenceli olsa da telefonunuzun şarjını hızlı tüketeceğinden, ekranınızın sağ üstünde AR kısmını kapatmanızda fayda var.

20160725150726_IMG_3769.JPG

Pokemonları yakaladıkça deneyiminiz artıyor ve üst seviyelere geçtikten sonra daha güçlü pokemon bulma şansınız artıyor. Ayrıca, yakadığnız her pokemon size Stardust denilen, pokemonları güçlendirmeye yarayan kaynak sağlıyor. Aynı pokemondan çok fazla yakalamışsanız üzülmeyin, hatta bazı evrimleşen pokemonlar için bu bir fırsat. Yakaladığınız benzer pokemonları en alttaki “Transfer” kısmı ile gönderirseniz, oyun size “Candy” verecektir ve bu Candy’i yeterli sayıda biriktirerek pokemonunuzu evrimleştirebilirsiniz. .Yani bir Charmander’ı Charizard yapmak mümkün.

Her Pokemon’nun farklı bir türü bulunmaktadır. Bitki grubuna ait bir pokemonu parklarda, ağaçlık bir bölgede rahatlıkla bulabileceğiniz gibi, su grubuna ait bir pokemonu da deniz veya göl kenarında daha rahat bulmanız bekleniyor. Farklı pokemon gruplarının başka pokemon gruplarına avatajları bulunuyor. Mesela, su grubu pokemonu Squirtle’ın ateş grubu Charmender’a avantajlı olduğu gibi; elektik grubu pokemonu meşhur Pikachu’nun aynı su grubu pokemonu Squirtle’a avantajı bulunuyor.

20160725150850_IMG_3775.JPG

Farklı bölgelere giderseniz bu sayede daha farklı pokemonlar yakalamanız mümkün. Pokemon GO, İngress oyununun altyapısını kullandığı için, İngress’te olduğu gibi insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde daha sık aksiyona girebilirsiniz.

Gym ne işe yarar?

Oyunda şimdilik rekebet adına yapabileceğiniz şeyler sınırlı. Pokemon GO'da beşinci seviyeye geçildiğinde oyun, bizden 3 takımdan birini seçmemizi istiyor. Bu takımlar; sarı, mavi va kırmızı olarak belirtilmiş. Arkadaşlarınızla beraber oynamak istiyorsanız aynı takımı seçmeye dikkat edin. 

Pokemon GO'nun haritasında pokestoplardan başka Gym'ler bulunuyor. Bu Gym'leri birer kale olarak düşünebilirsiniz. Gym'lerin üstünde bulunan renkler o Gym'in hangi takıma ait olduğunu gösteriyor. Eğer başka bir takıma aitse, Gym'e saldırıp oraya konulan pokemonları mağlup ederseniz, seçtiğiniz bir pokemonu Gym'i korumak için bırakıp orayı takımınız adına ele geçirebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Pokemon GO'yu oynamak için telefon elinizde dolaşacağınız için bir çok güvenlik riski ile karşı karşıya kalacaksınız. Etrafınızı sürekli kontrol etmeniz, yürüdüğünüz yola bakmanız, başınıza gelebilecek kazalara karşı kendinizi korumanız için oldukça önemli. Pokemon GO oynarken telefonunuzu düşürüp kırmanız da çok olası. Böyle bir şey başınıza gelirse merak etmeyin. Profesyönel tamir çözümleri sunan Cepfix, her zaman yanınızda.

 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712