Blog
iPhone X

iPhone X’in Dikkat Çeken Fiyatı ve Tasarımsal Özellikleri

iOS 12 Ekim 2017 11:45

Apple, Eylül ayında düzenlediği etkinlikle yeni modelleri iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ı tanıttı. Fakat etkinlikte en çok dikkat çeken, Apple’ın 10. yıla özel tasarladığı bir diğer modeli iPhone X oldu.

iPhone Ten (yani iPhone On) olarak duyuran iPhone X, gerek yüksek fiyatı gerekse yenilikçi özellikleriyle iPhone’lardan belirgin farklılıklar içeriyor.

Apple’ın 2017 akıllı telefon serisinin amiral gemisi olan iPhone X, iPhone’u bambaşka bir noktaya taşıyor. 3 Kasım’da piyasaya sürülecek olan kavisli OLED ekrana sahip bu iPhone, önümüzdeki günlerde Apple ile anılacak olan Face ID biyometrik teknolojisine ve optik olarak dengelenmiş çift kameralı bir ekrana sahip. Eğer söylenenler doğruysa gelecek yılın modelleri ile Apple sınırları daha da ileriye götürmeye hazırlanıyor.

Bu yazımızda, şimdiden geleceğin akıllı telefonu olarak tanımlanan iPhone X’in tasarımsal ve teknik özelliklerine bakacağız. Ardından dikkat çeken yüksek fiyatından bahsedeceğiz.

20171012120035_iphonex1.jpg

iPhone X’in Özellikleri

Duyurulduğu günden itibaren sıradan iPhone kullanıcılarından teknoloji meraklılarına kadar herkesin dikkatini çekmeyi başaran iPhone X, Apple için oldukça cesur bir adım oldu. Anlaşılan o ki pek çok tüketici bu telefonu alacak. Peki iPhone X kullanıcı ihtiyaçlarını ne oranda karşılayacak?

Tasarım Özellikleri

Şimdiye kadar piyasaya sürülen iPhone’lara bakacak olursa, iPhone X ile birlikte Apple’ın yeni bir dönemin kapılarını açtığını söyleyebiliriz. Özellikle tasarımda büyük bir değişikliğe giden şirket, iPhone X ile birlikte çerçevesiz ekran trendine katılmış görünüyor.

iPhone X, 5.8 inç büyüklüğünde 2436 x 1125 piksel çözünürlüğünde 458 PPI'lık AMOLED ekranla geliyor. Tüm iPhone'lara gelmiş en iyi ekran diyebileceğimiz tasarımda ayrıca önemli teknolojiler de eklenmiş. 5,8 inç boyutunda ve 1125 x 2436 piksel çözünürlüğündeki Super Retina HD ekrana yazılım tarafında ise iPad Pro modellerinde görülen ve beyaz dengeleme için sunulan True Tone Display özelliği ekleniyor. Telefonda ayrıca HDR desteği ve 3D Touch özelliği de bulunuyor.

20171012120353_ipone%20x2.png

iPhone X’in ön tarafında her hangi bir tuş bulunmuyor. Böylece Apple şu ana kadar tanıttığı iPhone’larda bulunan “Home” tuşundan da bu modelde vazgeçmiş. Ekranın üst tarafında TrueDepth adı verilen kamer sistemi bulunuyor. Bu modülde kızılötesi kamera, ışık projektörü, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü, hoparlör, mikrofon, 7 MP ön kamera ve nokta projektörü bulunuyor.

iPhone x ayrıca uzay grisi ve gümüş olmak üzere iki farklı renk alternatifi sunuyor.

Donanım Özellikleri

iPhone X, 2'si düşük 4'ü yüksek hızda çalışan 6 çekirdekli A11 biyonik işlemcisi ile birlikte geliyor. Apple’ın deyimiyle bugüne kadar telefonlarda kullanılan en güçlü ve en akıllı çip olan Apple A11 Bionic, saniyede 600 milyara kadar işlem yapabiliyor. Ayrıca A11 biyonik işlemcide yer alan bir motor sayesinde yüz tanıma işlemi makine öğrenme algoritmaları ile daha özel bir donanıma kavuşuyor.

3GB RAM miktarı sunan telefon, Apple’ın kendi tasarımı olan üç çekirdeki GPU ile yüzde 30’a kadar daha hızlı. iPhone X yüksek performansı sayesinde pil ömrünü de iPhone 7’ye kıyasla 2 saate kadar uzatabiliyor. Telefonun ayrıca kablosuz şarj özelliği de mevcut.

Kullanıcıların her geçen gün artan uygulama ve dosya depolama ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran Apple, iPhone X modelinde 64 GB ve 256 GB dahili depolama kapasitesi de sunuyor. Görünen o ki Apple 256 GB ile iPhone X kullanıcılarına oldukça geniş bir kullanım alanı sunacak.

Kamera

20171012120527_iphone-x-cameras.jpg

Telefonun ön tarafında bulunan Face ID özelliğine imkan veren kameralar ve sensörler, Apple’ın şimdiye kadar tasarladığı en gelişmiş teknolojilere ev sahipliği yapıyor. 7 Megapiksel çözünürlük sunan ön kamerayla da yeni özellikler kazanan portre modunu kullanmanız mümkün. Buna ek olarak yüz ifadelerinizi 12 farklı Animoji karakterine yansıtabiliyorsunuz.

Arka tarafında dikey olarak yerleştirilmiş çift arka kamera bulunuyor. Biri f/1.8, diğeri f/2.4 diyafram aralığına sahip TrueDepth destekli 12 MP'lik arka kameralar, 60 fps'de 4K videolar kaydedebiliyor ve full HD'de 240 fps kayıtlar yapabiliyor.

Geliştirilen ve yenilenen Portre modu, daha güzel bir alan derinliği oluşturmanıza imkan sağlıyor. Gerçek zamanlı ışık efektleri ile doğal ışık, stüyo ışığı, sahne ışığı, sahne ışığı mono ve kontur ışığı gibi seçenekleri kullanmanız mümkün. Fotoğrafları 10 kata kadar yakınlaştırabilen iPhone X, videoda ise 6 kata kadar dijital yakınlaştırma yapabiliyor.

Face ID

20171012120636_iphone%20x%20face%20id.jpg

“Yüzünüz, şimdi parolanız.” diyen Apple, iPhone X’in en çok konuşulan özelliklerinden olan Face ID’den bahsediyor. Bir yüz tanıma teknolojisi olan Face ID ile telefonunuzun kilidini açabiliyor ve kimliğinizi güvenli bir şekilde doğrulayabiliyorsunuz. iTunes, App Store ve Safari otomatik doldurma gibi durumlarda da Face ID özelliğini kullanabiliyorsunuz.

Gücünü TrueDepth kameradan alan Face ID’nin kurulumu da oldukça kolay. Yüzünüze yansıttığı 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ederek en ince detaylarıyla bir derinlik haritası oluşturuyor. Ardından yüzünüz kimliğiniz oluyor. Sistem yüzünüzün haritasını çıkarttığı için şapka veya gözlük takmanız ya da sakal bırakmanız sistemi olumsuz yönde etkilemiyor. Ayrıca bu durum fotoğrafla güvenliğin aşılmasını da engelliyor. Parmak izi okuyucusu yani Touch ID ise bu 10. yıla özel iPhone modelinde yer almıyor.

iPhone X’in teknik ve tasarımsal özellikleri ile ilgili çok daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

iPhone X’in Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Apple iPhone X ile birlikte yeni bir dönemi başlattı diyebiliriz. Dolayısıyla bu durumu marka değerin yakışacak bir şekilde yapmalıydı ve sıradışı özelliklere sahip iPhone X için aynı şekilde sıradışı bir fiyat belirledi.

iPhone X’in Eylül ayında lansmanının yapılmasıyla fiyatı da 64 GB olan sürümü 999 dolar ve 256 GB olan sürümü se 1149 dolar olarak duyuruldu. 3 Kasım itibariyle satışa sunulacak olan telefonun Türkiye’deki satış fiyatı ve piyasaya çıkış tarihiyse henüz belli değil. 

 
Çağrı Merkezi 0850 532 0712